Arion (Pro Agro): 200 de mari mori sunt închise pentru că nu au acces la piețe și la finanțare. Ar trebui să putem exporta mult pe piețele externe. Suntem săraci, deși putem fi bogați (VIDEO)
Ionel Arion, preşedintele Federaţiei Naţionale Pro Agro, a declarat că 200 de mari mori sunt închise deoarece nu mai au posibilitatea de a accesa piaţa din cauza dezvoltării agresive pe retail. Fermierii nu mai au acces nici la finanțare deoarece cu greu pot exporta în afara țării, iar băncile nu vor să finanțeze afaceri mai mult de cinci ani, or o astfel de investiție are nevoie de mai mult timp pentru a se amortiza.
Mulți fermieri români nu au acces la piețele externe: Atașații economici și agricoli ai României practic nu mai există
„Pentru a face pasul următor, plecând de la cultură vegetală și să implementăm mai departe infrastructură primară de procesare sau în produse cu înaltă valoare adăugată, avem nevoie de piață. Degeaba stăpânim toate celelalte verigi dacă nu avem acces la piață. Ne referim în general și nu doar la piața locală, națională, ci și la export, cât mai mult la export, căci o sursă de finanțare pentru industria agro-alimentară poate fi exportul. Sumele care vin din export ajută și balanța comercială a României, ajută și deficitul României, dar ajută și capitalul fermierilor.
Or dacă noi am uitat să mai facem acea diplomație agro-alimentară sau dacă vreți atașații economici și agricoli ai României practic nu mai există, nu mai avem nicio șansă în a ajunge cu valoare adăugată la produsele pe care noi le obținem în fermele noastre, fie din zootehnie sau vegetal”, a declarat Ionel Arion, în cadrul emisiunii „Politica Zilei”, moderată de Ioana Constantin pe B1 TV.
Încă un capitol la care suntem codași și cum impactează asta prețurile
Întrebat dacă, în acest context, ne putem aștepta la noi creșteri de prețuri la alimente, liderul Pro Agro a răspuns: „Atât timp cât noi ajungem să exportăm în continuare grâul și nu facem nici cel mai mic pas pe care-l putem face, și anume să exportăm făină… Aș vrea să vă spun că există o apetență foarte serioasă pentru țările din nordul Africii sau și din Orientul Mijlociu, Apropiat care ar putea să importe din România direct făină. Sunt companii multinaționale care cumpără grâul din România, îl procesează în state terțe și-l duc către aceste piețe sub formă de făină sau orice alt produs din grâul. Dar nu luăm în calcul doar grâul, e cea mai exemplificată știre, dar ar putea fi orice alt produs din fermele din România. Faptul că noi alegem să exportăm inclusiv subvenția pe care o primim, pentru că exportăm produse brute, ne face să fim în continuare săraci chiar dacă putem fi bogați”.
Ionel Arion a precizat apoi că într-o țară din Europa un fermier obține pe un hectar între 11.000 și 18.000 de euro, pe când în România un fermier abia câștigă 2-500 de euro pe un hectar: „România e la coada clasamentului”.