ArcelorMittal a primit aprobarea să preia Ilva, cu condiţia vânzării combinatului din Galați și a altor active. Avertisment dur al Comisiei Europene
Comisia Europeană a aprobat, luni, preluarea combinatului siderurgic italian Ilva de către ArcelorMittal, cu condiția ca ArcelorMittal să vândă „un pachet extins de active” europene, inclusiv combinatul de la Galați.
Cu o ofertă de 1,8 miliarde de euro, ArcelorMittal vrea să preia Ilva, cea mai mare oţelărie europeană, la care lucrează peste 14.000 de persoane.
În vederea acestei achiziţii, ArcelorMittal s-a oferit încă de luna trecută să vândă următoarele unităţi: ArcelorMittal Piombino, singura linie de zincare din Italia, ArcelorMittal Galaţi, România, ArcelorMittal Skopje, Macedonia, ArcelorMittal Ostrava, Cehia, ArcelorMittal Dudelange, Luxemburg, şi liniile de zincare numărul 4 şi 5 de la Flemalle; decaparea, liniile de laminare la rece şi ambalaje metalice acoperite din Tilleur, toate acestea de la combinatul de la Liege, Belgia, pentru a răspunde îngrijorărilor UE în materie de concurenţă.
„Decizia de astăzi (luni, n.r.)asigură că preluarea Ilva, cel mai mare producător de oţel din Europa, de către ArcelorMittal nu va duce la majorarea preţului oţelului. ArcelorMittal a propus să vândă mai multe oţelării din Europa către unul sau mai mulţi cumpărători, care le vor gestiona astfel încât să concureze cu ArcelorMittal pe termen lung. Acest lucru va păstra concurenţa pe piaţa oţelului din Europa”, a declarat comisarul european pentru Concurenţă, Margrethe Vestager, conform Agerpres.
Comisia Europeană a lansat însă un avertisment extrem de dur la adresa companiei.
Autorităţile de la Bruxelles precizează că ArcelorMittal s-a angajat să organizeze un proces deschis şi transparent de vânzare pentru activele pe care s-a oferit să le elimine.
„Comisia va evalua dacă cumpărătorul/cumpărătorii au capacitatea (expertiza şi resursele financiare) de a continua să opereze şi să dezvolte unităţile de producţie în ideea de a putea concura în mod activ cu Ilva. Cu alte cuvinte, vânzarea unei oţelării către un cumpărător care ulterior intenţionează să o închidă nu va fi acceptată”, se arată în comunicatul Comisiei.
Potrivit presei de specialitate din România, un posibil cumpărător al combinatului din Galați este grupul italian Marcegaglia, unul dintre cei mai mari producători de țeavă din Europa.