Apusul unui titan financiar: Miliardarul George Soroș se retrage din afaceri

Apusul unui titan financiar: Miliardarul George Soroș se retrage din afaceri
Foto: bloomberg.com

George Soroș, miliardarul cunoscut pentru prăbușirea lirei sterline, a decis să returneze banii investitorilor din ofndul său de investiții cotat la 25 de miliarde de dolari, încheiând astfel o carieră de 40 de ani de manager de fonduri de investiții, potrivit Bloomberg.

Soroș, care va împlini 81 de ani luna viitoare, va returna banii, mai puțin de un miliard de dolari, până la sfârșitul anului, potrivit celor două persoane cu care a discutat mutarea. Compania sa se va concentra exclusiv pe managementul fondurilor familiei.

Keith Anderson, în vârstă de 51 de ani, CIO (n.r. director executiv) al companiei din februarie 2008, va părăsi firma, anunță comunicatul emis de fiii lui Soroș, Jonathan și Robert, co-vicepreședinți ai fondului.

„Dorim să mulțumim celor care au ales să-și investească capitalul prin Soros Fund Management LLC în ultimii 40 de ani. Sperăm că v-ați simțit răsplătiți pentru decizie de-a lungul anilor”, precizează comunicatul.

Mutarea completează transformarea lui Soroș dintr-un speculator, care în 1992 a pariat un miliard de dolari că Banca Angliei va trebui să devalorizeze lira, într-un filantrop, un rol pe care și l-a dorit încă din tinerețe când emigrantul ungur de atunci a studiat Școala de Economie londoneză, după cel de-al doilea Război Mondial, potrivit cărților publicate de Soroș.

În ultimii 30 de ani, Soroș finanțat cu peste 8 miliarde de dolari acțiuni menite să promoveze democrația, libertatea cuvântului, educația și să combată sărăcia în toată lumea.

Fiii lui Soroș au declarat că decizia a fost luată pe fondul modificărilor care ar fi obligat compania să se înregistreze la SEC (organismul care controlează legalitatea activităților bursiere în SUA) până în martie 2012 dacă ar fi continuat să administreze fondurile altor persoane. Din cauză că compania administrează în principal banii familiei din 2000, când doar 4 miliarde de dolari erau banii terților manageriați de firmă, s-a considerat că este logic să continuie activitatea ca o afacere de familie, anunță comunicatul.

Potrivit regulilor la cere se referă comunicatul fondurile de investiții de peste 150 de milioane de dolari trebuie să raporteze informații privind investitorii și angajații, proprietățile pe care le administrează și potențialele conflicte de interese.

“Ne-am bazat până acum pe excepții în privința înregistrării care ne dădeau voie să păstrăm activitatea confidenţială, iar astea le-a permis acţionarilor din afară a căror interese erau aliniate cu cele ale familiei să rămână în în Quantum” anunță documentul făcând referire la cel mai important fond al familiei Soroș.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`