Aproape 3,8 milioane de români suferă de lipsuri materiale și sociale severe

Aproape 3,8 milioane de români suferă de lipsuri materiale și sociale severe
sursă foto: Unsplash

Unul din cinci locuitori ai României se confruntă cu lipsuri materiale și sociale severe, arată ultimele date statistici la nivel european. Media în blocul comunitar este de 6,8%.

România este iar pe primul loc la sărăcie

În rândul statelor membre UE, ponderea persoanelor care se confruntă cu privațiuni materiale şi sociale severe variază considerabil. În 2023, cea mai ridicată pondere se înregistra în România (19,8%), Bulgaria (18%), Grecia (13,5%), Ungaria (10,4%) şi Spania (9%), conform Agerpres.

În contrast, Slovenia (2%), Cipru (2,4%), Suedia, Luxemburg şi Estonia (toate cu 2,5%) au raportat cea mai scăzută pondere.
Datele Eurostat, citate de Ziare, arată că procentul românilor care se confruntă cu privațiuni materiale și sociale severe a scăzut aproape constant în ultimii nouă ani, cu un vârf de aproape 36% atins în 2016.

Față de 2022, procentul de anul trecut este mai mic cu 4,5 puncte procentuale. La nivel de gospodărie, lipsurile după care se face încadrarea în această categorie includ capacitatea de a putea face cheltuieli neprevăzute, de a-și permite o vacanță de o săptămână, de a face față penalităților de întârziere la rate bancare sau facturi, de a-și permite o masă cu carne, abilitatea de a-și încălzi adecvat locuința, de a avea acces la o mașină pentru uz personal și de a putea înlocui mobila uzată.

La nivel individual, o persoană este încadrată în la privare materială și socială severă dacă nu are o conexiune la internet, nu își poate înlocui hainele folosite cu unele noi, nu are măcar două perechi de încălțăminte, nu poate să cheltuiască o sumă mică pentru propria persoană pe săptămână, nu are activități recreaționale și nu se poate întâlni cu prietenii sau cu familia în oraș măcar o dată pe lună.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:57 - O localitate din România nu are apă potabilă la robinet. Care este cauza
23:49 - Nicușor Dan, despre lucrările la rețeaua de termoficare: Avem 15 şantiere deschise. Facem 70 km anul acesta. Vor fi tot mai puține avarii (VIDEO)
23:31 - Un bărbat și-a pierdut viața printr-un accident de bucătărie. Acesta s-a înjunghiat mortal
23:30 - Ciucă, întrebat despre coaliţia de dreapta: Când celelalte partide se vor maturiza suficient să putem discuta despre politici şi valori. Mai au aproape 70 de zile să se maturizeze
22:59 - Ciucă, despre amendamentul ce-l ajută pe Iohannis să candideze la parlamentare: Noi doar restabilim un drept. Experiența președintelui nu se irosește, trebuie valorificată
22:57 - Care este țara din lume care are mai multe mașini electrice decât pe benzină? Autoritățile oferă reduceri fiscale generoase pentru vehiculele electrice
22:40 - Nicușor Dan, despre planșeul de la Piața Unirii: Nu avem o expertiză care să spună că-i pericol public. Când Primăria Sectorului 4 va veni cu toate avizele, vom da repede autorizația pentru intervenție (VIDEO)
22:19 - Ce au spus medicii din Beirut despre rănile produse de pagerele care au explodat: „N-am mai văzut aşa ceva. Este indescriptibil”
22:14 - Nicusor Dan, întrebat dacă va semna şi pentru candidatura lui Ludovic Orban, după ce a semnat pentru Ciucă și Lasconi: Dacă mi-o solicită, desigur, pentru că este un partid de dreapta (VIDEO)
21:51 - Cum funcționează dronele antițânțari din Capitală. Nicușor Dan: Dacă se dovedesc eficiente acum, le vom folosi sistematic la anul. Nu e absolut niciun pericol pentru oameni (VIDEO, FOTO)