Apicultorii români cer ajutor de minimis de 15-20 euro/familia de albine: Importăm miere din Ucraina și a noastră nu mai are loc pe piață

Apicultorii români cer ajutor de minimis de 15-20 euro/familia de albine: Importăm miere din Ucraina și a noastră nu mai are loc pe piață
Sursa foto: Pixabay

Apicultorii se plâng că mierea românească nu se poate exporta şi nu se vinde nici pe piața internă, pentru că nu mai are loc de importurile ce intră, masiv, din Ucraina.

Situaţie nemaiîntâlnită în 50 de ani în apicultura românească

”Anul acesta, deşi este unul slab, cu o producţie între 12.000 -14.000 de tone de miere, nu merge nici exportul şi nici nu se vinde mierea la intern. A scăzut consumul fantastic peste tot în Europa. Colac peste pupăză, vorba românului, aducem miere din import şi aţi văzut că a recunoscut şi Uniunea Europeană că aproape 48-50% este falsă.

Noi aducem miere din Ucraina şi a noastră, care e de valoare, nu o dăm nici la copii, pentru că nu vrem să dăm mierea în şcoli. E ciudat că nu mai putem să exportăm, iar aceasta este o situaţie nemaiîntâlnită în 50 de ani în apicultura românească”, a declarat pentru Agerpres Ioan Fetea, preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Albine din România (ACA).

În acest context, ACA solicită acordarea unui ajutor de minimis de 15-20 de euro pe familia de albine pentru a mai recupera din pierderi, mai ales că anul trecut, chiar dacă Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) avea prins în buget un sprijin pentru sectorul apicol, acesta nu a fost acordat.

În prezent, la nivel naţional există 2,35 milioane de familii de albine şi sunt înregistraţi peste 35.000 – 37.000 de apicultori, în jur de 50% fiind membrii ACA, care deţin peste 60% din efectivele de albine.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`