Piața imobiliară din România rămâne volatilă. Prețurile pentru apartamentele noi par să fie mai stabile sau în ușoară scădere în unele cazuri, în timp ce cele pentru apartamentele vechi au tendința de creștere accelerată. Dacă pentru construcțiile noi prețurile par să fie mai stabile sau în ușoară scădere în unele cazuri, pentru apartamentele vechi au tendința de creștere mai pronunțată. În 2023, românii care vor să cumpere un apartament nou vor plăti cu aproximativ 3% mai mult față de aceeași lună a anului 2022. În același timp, cei care aleg un apartament vechi vor scoate din buzunar cu 5% mai mult, potrivit unei analize publicate de adevarul.ro.
În București, prețurile apartamentelor au cunoscut modificări majore. Prețul pe metru pătrat pentru apartamentele noi a înregistrat o ușoară scădere de 2% față de anul precedent, dar a crescut cu 2% față de luna iulie 2023. În schimb, prețul cerut pentru apartamentele vechi a crescut semnificativ, cu o creștere medie de 7% față de anul anterior și 3% față de luna iulie 2023.
În Cluj-Napoca, prețul cerut pentru apartamentele noi a crescut cu 1% în luna august 2023 față de luna anterioară și cu 5% comparativ cu aceeași perioadă din anul precedent. Totuși, apartamentele vechi au avut prețuri mai scăzute, dar au înregistrat o creștere de 7% față de anul anterior și 2% față de luna iulie 2023.
În orașul Iași, prețul cerut pe metru pătrat pentru apartamentele noi a crescut cu 4% în august 2023 față de aceeași perioadă din anul anterior, atingând 1.421 euro. Pentru apartamentele vechi, prețul de cerere a ajuns la 1.405 euro/metru pătrat, înregistrând o scădere de 1% față de luna iulie 2023, dar o creștere semnificativă de 9% față de aceeași lună din anul precedent.
În orașe precum Timișoara, Brașov, Sibiu, Constanța, Oradea și Craiova, prețurile apartamentelor au cunoscut variații, cu creșteri și scăderi în funcție de piața locală.