Apare e-Proprietatea pentru taxa pe case. Adrian Negrescu: “Doamne ferește să ajungem la așa ceva”. Ce se va întâmpla de la 1 ianuarie 2026 (VIDEO)

Apare e-Proprietatea pentru taxa pe case. Adrian Negrescu: “Doamne ferește să ajungem la așa ceva”. Ce se va întâmpla de la 1 ianuarie 2026 (VIDEO)
Adrian Negrescu, analist economic

După e-TVA și e-Factura, urmează acum și RO e-Proprietatea, care vizează absolut toate persoanele care au în proprietate un apartament, o casă sau un teren și chiar o mașină.

„Doamne ferește să ajungem la așa ceva”

Analistul economic Adrian Negrescu a vorbit în emisiunea Politica Zilei, moderată de Ioana Constantin, pe B1 TV, ce presupune acest proiect și cine va fi afectat. Acesta ar urma să fie implementat de la 1 ianuarie 2026.

“Doamne ferește să ajungem la așa ceva că, practic, prin această decizie, statul va stabili care sunt prețurile de referință ale imobiliarelor, ceea ce, din punctul meu de vedere, reprezintă o intervenție cu picioarele, ca să nu zic altfel, cu bocancii, în piața imobiliară. Practic, statul își arogă dreptul de a crea o formulă de calcul a prețurilor de referință în imobiliare, pe baza datelor pe care le-ați prezentat dumneavoastră. Ce caută statul în a stabili valoarea apartamentului, din această perspectivă, e un mare semn de întrebare, care demonstrează faptul că autoritățile încearcă, prin această metodă, să blocheze, să intervină și mai mult în piața liberă. Mie mi se pare o greșeală fundamentală.

Sper să nu se ajungă la acest lucru, pentru că dincolo de resorturile pozitive, de ce vor să facă, de fapt, acest sistem e-Proprietatea? Ca tu, dacă ai mai multe proprietăți, în mai multe localități din țară, practic, prin integrarea tuturor bazelor de date, statul să aibă acces la informații și în acest fel să stabilească impozitele pe proprietate, probabil și un impozit global, ca urmare a acestor dețineri multiple de proprietăți. De la asta și până la a introduce o grilă de calcul a valorii proprietăților în funcție de datele la care statul are acces, mie mi se pare, deja, un demers care merge dincolo de ideea de piață liberă a imobilialelor în care mi se pare normal ca fiecare proprietar să ceară cât își dorește pentru apartamentul pe care îl vinde”, a spus Negrescu.

„Mie mi se pare că e o intervenție destul de bizară în dreptul de proprietate”

“Practic, statul va putea de la 1 ianuarie 2026, dacă se aplică acest sistem, să ne spună cu ce preț să ne vindem sau să cumpărăm apartamentele. Din această perspectivă, mie mi se pare că e o intervenție destul de bizară în dreptul de proprietate și de administrare a proprietăților, dincolo de normalul de a taxa mai mult, de a încerca, practic, să obțină mai mulți bani din taxarea proprietății”, a mai adăugat analistul economic.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`