Apa Nova anunță scumpirea apei potabile în Capitală. Vezi cât vor plăti bucureștenii pentru un metru cub de apă

Apa Nova anunță scumpirea apei potabile în Capitală. Vezi cât vor plăti bucureștenii pentru un metru cub de apă
Foto: calificativ.ro

Începând de vineri, bucureștenii vor plăti pentru un metru cub de apă 3,57 de lei. Modificarea vine tocmai pentru a putea întreţine în continuare staţia de epurare de la Glina, preluată în luna iulie a acestui an de către ApaNova. Investiţia se ridică la 27 de milioane de euro anual.

Astfel, serviciul de alimentare cu apă potabilă va crește cu 0,9 lei pe metrul cub, iar cel de canalizare cu 0,21 de lei, o creștere mai mică decât cea estimată inițial.

Apa Nova a reușit să reducă costurile de operare anuală cu peste un milion de euro.

Ea nu va reprezenta decât 3,4% din venitul mediu al bucureștenilor și este situată sub plafonul de 3,5% de suportabilitate impus de autoritățile europene pentru plata serviciilor de alimentare cu apă și canalizare. Modificarea acestui preț vine tocmai pentru a acoperi cheltuielile de operare care constau în evacuarea nămolului care se formează în urma procesului de epurare, în costurile cu reactivii chimici”, a declarat Epsică Chiru, directorul Apa Nova.

Stația de epurare de la Glina preluată în luna iulie de ApaNova epurează mecanic 10 metri cub de apă poluată pe secundă.

Este o investiție de puțin peste 108 milioane de euro, dar această investiție trebuie ținută în viață. Trebuie să ne gândim că această descarcărare a apelor neepurate a cauzat niște efecte de mediu îngrozitoare. Este vorba de poluarea în primul rând a apelor de suprafață, iar mai apoi s a ajuns la poluarea pânzei freatice”, a mai spus directorul Apa Nova.

Tariful pentru serviciul de alimentare al apelor din București este sub tariful altor orașe din România, iar toți cei cu venituri de sub 400 de lei pot depune cereri pentru scutirea de la plata serviciilor de apă și canalizare.

În viitorul apropiat, municipalitatea București va depunde o solicitare pentru obținerea fondurilor de continuare și definitivare a lucrărilor de la stația de epurare Glina. Dacă lucrurile decurg bine, atunci la sfârșitul anului 2015 am putea vorbi de o epurare completă.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`