AOAR cere Guvernului să adopte o poziție fermă în negocierile cu FMI pentru o dezvoltare economică susținută
Asociaţia Oamenilor de Afaceri din România (AOAR) a solicitat Guvernului să adopte o poziție fermă în cadrul următoarelor negocieri cu FMI și să discute mai multe măsuri pentru o dezvoltare economică susținută, relatează Mediafax.
Marți, o misiune a FMI va sosi la București, împreună cu reprezentanţi ai Comisiei Europene şi Banca Mondială, pentru discuţii privind prima şi a doua evaluare a acordului stand-by.
Guvernul vrea ca board-ul FMI să aprobe două evaluări ale acordului preventiv al României, după ce preşedintele Traian Băsescu a refuzat să semneze ultima scrisoare de intenţie, opunându-se astfel introducerii accizei suplimentare de 7 eurocenţi pe litru de carburanţi, document care încheia evaluarea derulată la finele anului trecut de FMI.
Astfel, mediul de businees face apel la Executiv pentru a acționa în spiritul poziţiei adoptate recent de Comisia Europeană potrivit căreia îndeosebi politicile FMI şi ale Băncii Mondiale nu sunt în totală concordanţă cu obiectivele asumate de ţările membre în cadrul Agendei UE 2020.
„AOAR susţine necesitatea găsirii de spaţiu fiscal adoptării de măsuri care să permită dezvoltarea economică, ca premisă a creşterii veniturilor bugetare. Utilizarea în continuare a creşterii fiscalităţii, ca şi a altor măsuri care reduc posibilele încasări bugetare (întârzierea aplicării de redevenţe europene pentru exploatarea resurselor de gaze şi petrol îngheţate, în prezent, creşteri nejustificate a preţului gazelor naturale ş.a.) vor avea grave consecinţe asupra competitivităţii economiei României, aflate încă într-un profund proces de schimbare structural”, se arată într-un comunicat al asociaţiei.
„AOAR cere Guvernului să adopte în viitoarele negocieri o poziţie fermă care să favorizeze o dezvoltare economică durabilă, şi nu doar satisfacerea unor criterii macroeconomice imediate, practică ce şi-a dovedit deja limitele prin îngheţarea consumului intern în 2013 şi a reducerii veniturilor bugetare, chiar în condiţiile unei creşteri economice importante”, se mai spune în comunicat.