Antreprenorul român este nevoit să vină la bancă și devine tot mai frustrat dacă nu i se acordă creditul. Decizia finală o dă Viena și așa va rămâne, căci autoritățile nu s-au ocupat de dezvoltarea pieţei de capital

Antreprenorul român este nevoit să vină la bancă și devine tot mai frustrat dacă nu i se acordă creditul. Decizia finală o dă Viena și așa va rămâne, căci autoritățile nu s-au ocupat de dezvoltarea pieţei de capital
Foto: cugetliber.ro

Cei care conduc cele mai mari bănci comerciale din Europa Centrală și de Est sunt bucuroși că această zonă are o creștere chiar și triplă față de Europa Occidentală. România chiar a ajuns un star în regiune, dat fiind că analiștii și cei care administrează fondurile de investiții de portofoliu judecă zona doar în cifre macro. Totuși, susține Cristian Hostiuc pentru ZF, peisajul nu mai e la fel de roz când vine vorba despre firmele mici și mijlocii, ci chiar este dramatic, pentru că cele mari sunt deţinute într-o proporţie foarte mare de multinaţionale.

Artur Gevorkyan, proprietarul şi directorul grupului Gevorkyan din Slovacia, a explicat în faţa bancherilor, investitorilor şi analiştilor prezenţi la tradiţionala conferinţă Euromoney de la Viena pentru Europa Centrală şi de Est ce se întâmplă de fapt, iar mulți dintre cei prezenți nu prea au zâmbit.

Pentru fiecare solicitare de finanţare, de credit, pentru fiecare business plan, bancherii locali îmi spun: Te cunoaştem, credem în tine, în business planul tău, dar… trebuie să sunăm la Viena, să vedem ce spun ei, pentru că acolo se aprobă creditul. Nimeni nu mai ia o decizie la nivel local, naţional. Cu acelaşi business plan, o bancă îţi dă şase milioane de euro, mai puţin decât ai nevoie, o alta patru, iar alta zero. Discutăm cu bancherii numai despre scenariile negative, că business plan-ul este prea optimist sau că intrăm în faliment etc. Nu există alternativă reală de finanţare la sistemul bancar atunci când ai nevoie de bani. Lucrăm cu Citibank, OTP, UniCredit, Erste, niciodată mai mult de o bancă din aceeaşi ţară. De ce? Dacă se întâmplă ceva la Viena?

Dacă discutăm cu un fond de investiţii, ei când vin în companie calculează numai cifre. Noi suntem o companie de familie, am construit un brand, vrem să transferăm afacerea copiilor şi nepoţilor noştri. Noi nu suntem numai cifre”, a explicat Gevorkyan.

Din cauza mai multor factori, printre care escaladara creditelor neperformante, schimbările continue de management din cauza alternanţei politice, furturile și devalizările, mare parte a țărilor din Europa Centrală și de Est și-au privatizat băncile comerciale naționale. Astfel, în afară de Polonia, toate celelalte state din această regiune au sistemele bancare controlate de grupuri financiare internaționale.

Urmare a acestui proces, după criza financiară din 2008, decizia finală privind finanțarea companiilor naționale antreprenoriale s-a mutat la Viena, Paris, Amsterdam, Atena ori Frankfurt.” Totul este pus într-o matrice, riscul este evaluat la grămadă, nicio bancă nu mai vrea să rişte după ce a pierdut în criză, iar calculatorul îţi dă decizia finală”, mai scrie Hostiuc.

Dincolo de telefonul care trebuie dat la Viena, Milano, Paris, Amsterdam, Atena sau Frankfurt, problema statelor din Europa Centrală și de Est, cu excepția Poloniei, este lipsa pieţei de capital şi dependenţa companiilor naţionale de finanţarea bancară.

Pe de altă parte, băncile își reduc treptat finanțările deoarece directiva de la centru este să se bazeze numai pe economisirea locală, iar o alternativă la bănci de finanțare a companiilor nu există.

Acesta este unul dintre motivele pentru care încrederea în bănci a scăzut în România: antreprenorul este nevoit să vină la bancă, dar dacă aceasta nu îl acceptă, el nu are unde să se ducă, iar frustrarea lui devine tot mai mare și se transfromă într-o adevărată revoltă publică.

Pentru că autoritățile române nu s-au îngrijit de dezvoltarea pieței de capital, o vor face tot bancherii austrieci, așa că, până la urmă, tot la Viena va trebui să suni, este concluzia lui Cristian Hostiuc.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
00:19 - Adriana Bahmuțeanu, ținta cuvintelor dure, venite din partea fiului ei cel mare. „Ești o rușine”
00:05 - Ciucă: Am pierdut politic pentru că am făcut coaliţie cu PSD. Important e să recunoşti când greșești. Unii colegi s-au opus atunci și au avut dreptate (VIDEO)
23:49 - Bode, banc cu PSD: „Cum deosebești la garderobă haina unui PSD-ist de celelalte?” (VIDEO)
23:42 - Doi medici de la un spital din Iași, bănuiți că ar consuma droguri în timpul gărzilor. Ambii sunt vizați într-o anchetă DIICOT
23:15 - Parlamentul a votat un proiect de lege care scutește de impozit câștigurile din cryptomonede. Biriș: „Probabil sunt destul de mulți care și-au luat șpăguțele prin bitcoin” (VIDEO)
22:58 - Vânzarea a peste 1000 de produse alimentare a fost oprită temporar de ANPC. Ce nereguli au sesizat comisarii
22:36 - Profesorul de economie Cristian Păun: Când politicienii îți spun ”stai liniștit în banca ta”, tre’ să sari ca ars. Discursul lor se va schimba radical după alegeri. Românii să fie cumpătați, că vin vremuri grele (VIDEO)
22:31 - Ce rețete neobișnuite a pregătit Meghan Markle cu ocazia Zilei Recunoștinței. „Vei fi regele sau regina burților fericire”
22:11 - Nicușor Dan, întrebat cu cine va vota la prezidențiale: „O să votez cu unul dintre ei” / „În momentul de față, îl avem sigur pe Marcel Ciolacu în turul 2” (VIDEO)
21:48 - Nicușor Dan: Referendumul nu va duce la desființarea sectoarelor. E o reechilibrare de putere între PMB și primăriile de sector / Bucureștiul anual acumulează deficit de dezvoltare pentru că nu pune bani în proiecte mari (VIDEO)