Antreprenorii, supărați că doar ei suportă povara acoperirii deficitului. Burnete (Concordia): Taxele cresc, dar statul nu-și reduce cheltuielile. Ajustările fiscale rapide și masive pot însemna falimentul pentru firmele mici (VIDEO)

Publicat: 02 08. 2023, 23:23
Radu Burnete, directorul executiv al Confederației Patronale Concordia.

Mediul de afaceri a ajuns să fie pur și simplu îngrozit de măsurile fiscale, practic creșterile de taxe și impozite, pe care Guvernul PSD-PNL vrea să le impună rapid, în termen de câteva săptămâni. Antreprenorii reproșează faptul că se pune doar pe ei povara acoperirii deficitului bugetar, de vreme ce tăierea cheltuielilor statului, mult anunțată de guvernanții, în fapt e incertă. Aceștia se mai plâng și de lipsa de predictibilitate, faptul că măsurile sunt impuse atât de rapid.

Multe dintre firmele mici vor ajunge la faliment, avertizează Radu Burnete, director executiv al Confederaţiei Patronale Concordia, ceea ce înseamnă că efectul acestor măsuri va fi contrar celui dorit și statul va ajunge să încaseze din taxe mai puțin decât acum.

Declarațiile au fost făcute în cadrul emisiunii „Actualitatea”, moderată de Tudor Mușat pe B1 TV.

Burnete (Concordia), despre majorările de taxe pregătite de Guvernul Ciolacu

„E clar că deocamdată tot ce vedem e o formă de PR. În OUG pe care l-am văzut azi sunt două măsuri care chiar pot aduce bani semnificativi la buget – comasarea instituțiilor, dar din 2024, și descentralizarea serviciilor publice, care e din 2025. Adică deocamdată luăm taxele de la mediul privat și chestiile astea mari de unde se pot economisi bani în sistemul public mai stăm un pic, mai vedem, în 2024, 2025, după alegeri.

Dacă te uiți pe hârtie nu arată a ce ne spun politicienii, anume că încep cu sistemul public și abia după aceea creștem taxele și impozitele. În realitate, pare că lucrurile se vor întâmpla fix invers. Taxele și impozitele vor crește în două-trei săptămâni, pare aproape inevitabil, apoi facem niște reduceri bugetare acum, dar probleme mari ale bugetului de stat le vom rezolva probabil după alegeri. Ăsta pare a fi deocamdată planul”, a declarat Radu Burnete.

Întrebat cum sunt pregătiți micii antreprenori, mai ales, să facă față acestui șoc al creșterii taxelor pe repede-înainte, Burnete a răspuns: „Să știți că și pentru companiile mari, și pentru companiile mici, când faci o ajustare fiscală de o asemenea dimensiune cu o asemenea viteză, asta va pune probleme. OK, poate în cazul unei companii mai mari poate asta înseamnă că renunță la o investiție, sau nu mai angajează niște oameni, sau nu se mai dezvoltă. În cazul unor companii mici poate însemna falimentul. Repet ca o moară stricată de vreo două săptămâni: cea mai mare problemă pe care noi o vedem acum cu aceste măsuri fiscale înainte de a intra pe ele, că oricum nu le-am văzut de fapt oficial, e că se întâmplă mult prea repede și peste noapte. Nu e normal așa ceva. Și când vrei să faci anumite reforme fiscale și când aceste reforme sunt agreate de societate, nu le faci din august pe septembrie, că creezi niște probleme foarte mari”.

„Temerea pe care eu o am e că dacă ajustarea asta e prea mare, prea repede riscăm să încetinim foarte tare economia. Nici nu vreau să spun cuvântul cu r (recesiune – n.r.) și o să avem ce e mai rău din ambele lumi, aducă lovești și mediul privat, și nici nu vei colecta banii pe care te aștepți să-i colectezi. Și ce faci în trei luni de zile?”.

Radu Burnete, despre sporurile din aparatul de stat

Acesta a vorbit și despre diversele sporuri pe care le primesc unii bugetari.

„E caraghios ce se întâmplă cu aceste sporuri și ele au fost un truc de a crește salariile unor funcționari publici, dar care să nu adauge teoretic la volumul total al salariilor. Ele s-au permanentizat. Teoretic, trebuie să ai un salariu de bază care ia în considerare și diverse riscuri la care ești expus. Așa lucrăm în mediul privat, nu dai sporuri peste sporuri. Ce spunea dl Ciolacu că sunt 50 de sporuri… Și unele dintre cele pe care le citiți sincer pe mine mă amuză, e un soi de caragialesc în toate aceste sporuri.

Uitați-vă că cele mai multe sporuri de condiții vătămătoare apar în cazul unor funcționari publici, oameni care lucrează în birou. Eu nu înțeleg ce condiții vătămătoare pot fi acolo, poate din cauza clădirilor nerenovate. Asta e posibil, dar altfel e cu adevărat ridicol, unele dintre aceste sporuri nu că ar trebui plafonate, ele trebuie pur și simplu desființate”, a mai declarat Radu Burnete, pentru B1 TV.