Antreprenorii din sud-estul țării: „Nu mai găsim forță de lucru calificată. Cei rămași vor salarii mari pe care nu le pot justifica prin competențe”

Antreprenorii din sud-estul țării: „Nu mai găsim forță de lucru calificată. Cei rămași vor salarii mari pe care nu le pot justifica prin competențe”
foto:https://hrp.ro

Afaceriștii din Galați, Brăila, Buzău și Vrancea au criticat autoritățile locale pentru declinul puterii regiunii, economic vorbind, începând cu anul 2008 și până în prezent. Aceștia s-au plâns că nu mai găsesc forță de lucru calificată din cauza migrării populației în vestul Europei, iar cei rămași vor salarii mari, pe care nu le pot justifica prin competențe.

„Avem probleme cu fluctuaţia personalului. Pe perioada verii mulţi pleacă la muncă în Italia, Spa­nia sau Anglia, fiind chemaţi de rude. În no­iem­­brie – decembrie încep să vină înapoi. (…) Avem angajaţi care lucrează de 20 de ani, dar avem şi oameni care vin, stau două zile şi apoi plea­că, mulţi nici nu anunţă. Cu asta se confruntă tot mediul de afaceri, cu lipsa oamenilor serioşi. Nu salariul este întotdeauna cel care motivează oa­menii“, a declarat Feliciu Paraschiv, pro­prie­ta­rul Paco Supermarket, care are o reţea de opt ma­ga­zine în sud-estul ţării.

În cadrul conferinței „Capitalul privat românesc – o șansă pentru dezvoltarea economică a României” s-au dezbătut problemele și oportunitățile de creștere ale capitalului autohton din Galați, Buzău, Brăila și Vrancea. Peste 230 de antreprenori, manageri ai companiilor românești, bancheri și autorități locale au fost prezenți la evenimentul din Galați, informează ZF.

„Întâmpinăm probleme legate de forţa de muncă în ferme. Forţa de muncă nu mai este calificată. Nu mai găsim ciobani şi să nu mai vorbim de tractorişti“, a explicat managerul care conduce o cooperativă formată din 47 de fermieri.

În județele puternic industrializate din sud-estul țării s-a produs un declin al businessului, iar oamenii de afaceri critică autoritățile locale. Cifra de afaceri din Galați, de exemplu, a scăzut cu peste 3 miliarde de lei în perioada 2008-2014, iar numărul angajaților din firme s-a redus cu 30.000 în aceeași perioadă.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`