În situaţia în care negocierile cu compania „China General Nuclear Power” pentru construcția unităților trei și patru de la Cernavodă nu se finalizează, Nuclearelectrica va construi singură cel puțin unul dintre reactoare, a declarat ministrul Energiei, Anton Anton, citat de economică.net.
“Am semnat acordul cu investitorii (China General Nuclear Power – n.r.), ceea ce a însemat o accelerare a discuțiilor. Suntem în plin proces de negociere a acordului interguvernamental dintre România și China. Investiția asta nu trebuie făcută oricum. Trebuie să plătim un preț normal, nu exagerat”, a precizat ministrul Energiei, Anton Anton, fără însă să precizeze ce înseamnă un „preţ normal”.
„Suntem în faza negocierilor. Acestea pot avea rezultate pozitive sau negative. Trebuie să avem soluție și pentru cazul unu și pentru cazul doi (…). Dacă nu avem rezultate pozitive, atunci soluţia de rezervă este că România va construi singură prin Nuclearelectrica (n.n. reactoarele). Pentru că ne-am apucat să promovăm contractul pentru diferență. Azi negocierile sunt în curs, sper ca negocierile să se termine anul acesta”, a adăugat Anton.
Ministrul Anton Anton s-a ferit, totuși, să dea companiei chineze termenul de 31 decembrie ca ultimatum.
El nu este primul oficial roman care vehiculează ideea construirii unui reactor nuclear prin forţe proprii – asta deşi Guvernul nu mai are bani şi se împrumuta tot mai mult, şi tot mai scump.
La începutul lui iunie, secretarul de stat din cadrul Ministrului Energiei, Doru Vișan, preciza că: „Nuclearul capătă o importanţă tot mai mare, fie că vorbim despre această componentă actuală, fie că vorbim în o altă abordare, cel puţin a unui grup. Trebuie să mai dezvoltăm cel puţin una sau două unităţi în România. Dacă nu se materializează (negocierile cu partenerul chinez pentru construirea reactorelor 3 şi 4 în regim de parteneriat public-privat-n.red.), compania are scenariul de analiză financiară pentru dezvoltarea unei unităţi”.
Acordul de construire a reactoarelor 3 şi 4 ale centralei nucleare de la Cernavodă are o valoare de peste 6 miliarde de euro – bani pe care este discutabil de unde i-ar obține Guvernul.