Ministrul Energiei, despre scumpirea gazelor româneşti: Nu văd care e problema. Industria se va orienta către importuri

Ministrul Energiei, despre scumpirea gazelor româneşti: Nu văd care e problema. Industria se va orienta către importuri
Foto: captură gov.ro

Anton Anton, Ministrul Energiei, nu vede nicio problemă în creșterea importurilor de gaze, ca urmare a faptului că preţul de producţie internă pentru agenţii economici a devenit mai mare.

„Dacă preţul gazelor de producţie internă este mai mare decât gazele de import, industria se va orienta către gazele de import. Nu văd care e problema”, a declarat Anton Anton, citat de Agerpres.

Importurile de gaze au început să crească foarte mult de la începutul anului. În ianuarie, importurile au fost mai mari cu 55% faţă de aceeaşi lună a anului trecut, arată ultimul raport lunar de monitorizare a pieţei gazelor, realizat de Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie.

OUG 114/2018 adoptată de Guvern a fixat la 68 de lei pe MWh, pentru următorii trei ani, preţul pentru întreaga producţie internă de gaze naturale, iar OUG 19/2019 a modificat această prevedere, lăsând la preţ plafonat doar cantităţile de gaze destinate consumatorilor casnici şi termocentralelor. Acest lucru a dus la creşterea preţului gazelor de producţie internă care se tranzacţionează pe bursă şi care este destinat agenţilor economici.

Tags:
Urmăriți B1TV.ro și pe
`