Anunţ important al Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale (ANRM) cu privire la cantitatea de gaze pe care o va produce România în viitorul apropiat.
Sorin Gal, director general în cadrul ANRM, a afirmat marţi că două importante companii vor extrage, începând din 2020-2021, o cantitate de 6 miliarde de metri cubi de gaze pe an din blocul Neptun din Marea Neagră.
Aceasta ar însemna mai mult de jumătate din producţia actuală de gaze a ţării, care este de aproximativ 10-11 miliarde de metri cubi de gaze pe an.
Potrivit oficialului, este vorba de ExxonMobil şi OMV Petrom.
„Exxon ar trebui ca în noiembrie 2018 să-şi exprime intenţia de a trece la faza de dezvoltare a proiectului. Ei au făcut şi fac în continuare foarte multe operaţiuni iniţiale de a intra în faza de dezvoltare, au căutat furnizori pentru serviciile şi instalaţiile pe care vor să le construiască şi au încercat să găsească în România parteneri pentru acest lucru. A fost destul de greu şi cu rezultate foarte slabe, să spun aşa, pentru că nu mai există industrie-suport în România care să poată oferi servicii la nivelul celui solicitat de Exxon”, a declarat Gal, în cadrul conferinţei ZF Power Summit, potrivit Agerpres.
OMV Petrom şi americanii de la ExxonMobil au finalizat cu succes a doua campanie de foraj în perimetrul Neptun din Marea Neagră, unde cele două companii au investit în total 1,5 miliarde de euro, din 2008 până în prezent. Primele estimări arată că în perimetrul Neptun ar putea fi între 42 şi 84 de miliarde de metri cubi de gaze.
O altă companie, Black Sea Oil and Gas, care a concesionat perimetrele Midia şi Pelican din Marea Neagră, va începe producţia la mijlocul anului viitor.
Un alt proiect important din Marea Neagră, unde este implicat şi Romgaz, este perimetrul Trident, unde există o descoperire, dar care până în acest moment nu a fost declarată comercială. Producţia ar putea începe aici la o diferenţă de un an-doi faţă de perimetrul Neptun.
Dacă va începe producţia în toate aceste perimetre din Marea Neagră, atunci România va ajunge la o producţie totală de 18-20 de miliarde de metri cubi de gaze până în 2025, a arătat oficialul ANRM.