ANPC vrea o rezolvare legislativă pentru problema creditelor în franci elvețieni

ANPC vrea o rezolvare legislativă pentru problema creditelor în franci elvețieni
Foto: enational.ro

Reprezentanţii Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor au anunţat că vor o lege echitabilă în problema francilor elveţieni. Potrivit ANPC, soluţia legislativă ar trebui să împartă riscurile între clienţi şi bănci în mod egal, fără ca acestea să copleşească o parte sau alta. În plus, instituţiile bancare ar trebui să vină cu o serie de măsuri concrete pe termen lung pentru românii afectaţi de criza creată de moneda elveţiană.

Şeful Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumtorilor le-a solicitat băncilor să arate exact ce soluţii au pentru clienţii care nu îşi mai pot plăti creditele în franci elveţieni, în condiţiile în care aceştia nu aveau probleme financiare înainte de aprecierea monedei.

„Pentru a stabili un echilibru între drepturile şi obligaţiile părţilor, apreciem că este necesară o soluţie legislativă prin care să se impună împărţirea riscurilor şi aplicarea principiului echităţii. Însă, până la implementarea soluţiilor legislative avem nevoie de măsuri imediate pentru a evita apariţia unor fenomene sociale grave”, a declarat Marius Dunca, preşedintele ANPC. Astfel, românii cu credite în franci elveţieni trebuie sprijiniţi prin măsuri concrete, iar viitorii clienţi trebuie informaţi despre riscul pe care şi-l asumă şi posibilitatea limitării acestuia în privinţa ratei de schimb valutar pe durata creditului.

„Întotdeauna se aduce în discuţie riscul financiar la care sunt supuse băncile, falimentul în care ar putea intra, faptul că vor pleca din ţară etc, niciodată nu se vorbeşte despre ce se întamplă cu românii şi familiile acestora – faptul că rămân fără locuinţă şi fără venituri, aceste cazuri neputând beneficia nici măcar de ajutor social din partea statului”, a mai spus Dunca.

Peste 75.000 de români au credite în franci elveţieni şi au fost affectaţi dur după creşterea monedei care pe 23 ianuarie a atins maximuul istoric de 4,5817 lei.  

Tags:
Urmăriți B1TV.ro și pe
`