ANPC, amenzi de peste 500.000 de lei pentru producătorii de cozonac și pască. Ce trebuie să știe clienții atunci când fac cumpărăturile de Paște (VIDEO)
Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorului a întreprins peste 90 de acțiuni de control la comercianții de cozonac și produse de patiserie. Cele mai cunoscute produse de pe masa de Paști au prezentat nereguli grave, în unele unități aflându-se pe rafturi inclusiv produse expirate.
În ultimele zile, au fost întreprinse 90 de acțiuni de control, iar în total inspectorii ANPC au dat amenzi în valoare totală de aproximativ 570.000 de lei.
Amenzi de peste 500.000 de lei pentru cozonaci expirați
Inspectorii ANPC au descoperit mai multe nereguli la producătorii de cozonaci și produse de patiserie. Deși Sărbătorile ar trebui să fie un moment numai bun de fericire și relaxare, mulți români riscă să pice în capcanele producătorilor și să cumpere produse tradiționale cu o serie de probleme.
ANPC efectuează în aceste zile o serie de controale la producătorii de cozonac și pască, dar și alte produse de patiserie, tocmai pentru a putea rezolva și diminua aceste situații. Amenzilor din ultimele zile li s-au adăugat și 4 sancțiuni se suspendare temporară a activității.
Ce nereguli au descoperit inspectorii ANPC
Printre principalele nereguli descoperite de inspectorii ANPC se numără:
- Comercializarea unor produse depistate fără termene de valabilitate afișate pe etichetă
- Comercializarea unor produse cu data durabilității minimale depășită
- Folosirea, în procesul tehnologic de preparare, a unor tăvi și cuptoare neigienizate corespunzător și a unor ingrediente cu termen expirat
- Utilizarea unor cântare neverificate metrologic
- Comercializarea unor produse de cofetărie fără elemente de informare-caracterizare
- Comercializarea unor produse de cofetărie preambalate, cu ambalaj deteriorate
- Depozitarea necorespunzătoare, pe paviment, a cutiilor cu produse
- Depozitarea produselor în recipiente improprii (crème în găleți de plastic, refolosite)Utilizarea unor spații de depozitare neigienizate
- Folosirea unor vitrine frigorifice de expunere la vânzare neigienizate
- Lipsa informațiilor referitoare la alergeni, premixuri folosite sau data expirării de pe etichetă
- Deficiențe ale modului de etichetare al cozonacilor, respectiv nu erau mentionate condițiile de păstrare/ depozitare sau gramajul produsului
- Comercializarea unor produse cu stare termică schimbată
- Nerespectarea condițiilor de păstrare pentru cozonac și pâine
- Prezența, pe aparatele de ventilare a aerului, a unei cantități masive de praf pe paletele ventilatoarelor, scurgeri
- Existența pavimentului deteriorat
- Nerespectarea temperaturilor de păstrare a produselor alimentare indicate de producător
- Existența, în spațiul de producție propriu-zis, a unor insecte (furnici, larve, fluturi)
- Lipsa documentelor justificative pentru prezența mărfii la vânzare.