ANPC a continuat verificările la Lukoil. Amenzi de 600.000 de lei pentru produse expirate și vitrine frigorifice murdare
ANPC a continuat și marți controalele la Lukoil, acolo unde s-au aplicat amenzi în valoare totală de 600.000 de lei și 29 de avertismente, după ce au fost descoperite mai multe nereguli.
Comisarii ANPC au efectuat verificări în 55 de benzinării Lukoil şi magazinele aferente acestora din 22 de județe.
ANPC continuă controalele la Lukoil și a aplicat o serie nouă de amenzi
Au fost oprite definitiv de la comercializare produse în valoare totală de peste 16.000 lei, iar pentru 12 puncte de lucru comisarii au decis oprirea temporară a prestării serviciului.
„Iată că operaţiunile noastre continuă în aceeaşi variantă fermă cu care v-am obişnuit în ultima perioadă! Trist este că o parte a opiniei publice naşte idei năstruşnice legate de controalele noastre. Ne gândim la toate aspectele fie că vorbim de salariaţi, fie că vorbim de orice alte consecinţe economice privind operatorii economici.
Dar cel mai mult ne interesează consumatorii – cetăţeni români cu drepturi europene! Dacă atunci când am declanşat evaluarea activităţii marilor lanţuri de magazine, opinia publică era solidară cu acţiunile noastre, nu înţeleg ce s-a întâmplat de atunci şi până acum, mai ales că, fiecare dintre cei vizaţi are lucrători din România.
Pare că pentru unii ar trebui ca respectarea legii să fie facultativă. Atitudinea unora dintre cei verificaţi mi se pare total nepotrivită, în raport cu lipsa de curăţenie, cu produsele expirate şi cu celelalte abateri depistate de colegii noştri şi asumate de cei sancţionaţi. Fac apel la bun simţ, la corectitudine pentru cetăţenii români şi, mai ales, la respectarea unor reguli elementare din partea operatorilor economici. Până atunci, vom continua să aplicăm sancţiuni şi vom desfăşura activităţi de control ferme, unitare şi cu impact major la nivelul întregii ţări!”, a declarat Horia Constantinescu, președintele ANPC, potrivit Agerpres.
Neregulile depistate de ANPC în cele 55 de benzinării:
- comercializarea unor produse în afara datei durabilităţii minimale,
- deficienţe de informare pe etichetele de produs sau ale raioanelor,
- referitor la elementele de identificare-caracterizare ale mărfurilor sau la data durabilităţii minimale sau la preţul unitar,
- produse congelate cu aglomerări de gheaţă vizibile
- vitrine frig neigienizate şi murdare, pline de praf, mizerie şi insecte moarte.
Totodată, comisarii ANPC au identificat și temperaturi necorespunzătoare regimului de temperatură de păstrare a produselor alimentare indicat de producător, comercializarea de butelii deteriorate, lovite, înfundate, ruginite, prezentând coroziuni, nerespectarea condiţiilor tehnice pentru desfacerea produselor, utilizarea unor spaţii de depozitare neigienizate şi lipsa preţurilor unor produse alimentare.