Anomaliile din sistemul sanitar românesc: Casa de Sănătate decontează 20 de lei o simplă consultație care la clinicile private costă 150

Publicat: 23 08. 2016, 10:53

Casa Națională de Asigurări de Sănătate evaluează și decontează o simplă consultație la cardiologie, ORL, oftalmologie sau către alte specialități la 20 de lei, în timp ce la instituții sanitare de regim privat acestea încep la 150 de lei.

Un pacient cu bilet de trimitere la cardiologie, de exemplu, are foarte puţine şanse să primească o simplă consultaţie în baza biletului în cadrul clinicilor private, dat fiind numărul redus de medici pentru care operatorii privaţi au făcut contract cu Casa de Sănătate, scrie zf.ro.

Raportul pe 2015 al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate arată că anul trecut 3 miliarde de lei au mers către decontarea serviciilor medicale în ambulatoriu, aproape 9 miliarde pentru serviciile medicale din spitale, iar alte 9 miliarde de lei către produse farmaceutice.

Cele mai mari clinici private însă au mizat pe consultaţiile private, la tarife ce încep de la 150 de lei, în locul celor cu bilete de trimitere, pentru care ar fi primit 20 de lei (pentru proceduri simple efectuate de medic).

"Medicover are contract cu CASMB pentru 30 de medici. Specialităţile acoperite de aceşti medici sunt medicină de familie, medicină internă, cardiologie, ORL, obstretică-ginecologie, endocrinologie, dermatologie, radiologie, penumologie, psihiatrie, recuperare medicală şi pediatrie. Pentru celelalte judeţe în care Medicover are clinici nu există contracte cu CAS. Medicover are aproximativ 150 de medici angajaţi şi colaborează cu peste 550 de medici la nivel naţional”, au transmis oficialii Medicover.

Potrivit datelor ZF, doar unul din cei 40 de medici cardiologi pe care îi are o altă reţeau privată de sănătate, Regina Maria, oferă o consultaţie pe baza unui bilet de trimitere, adică pacientul nu trebuie să plătească nimic. Nici la Medlife, ZF nu a găsit medici cardiologi pentru o simplă consultaţie în baza unui bilet de trimitere.

"Este o anomalie ce se petrece în prezent în sistemul de sănătate, asistăm la dispariţia ambulatoriului de specialitate. Medicii de la stat preferă să dea consultaţii la privat, unde sunt plătiţi după alte criterii, nu în contract cu Casa. Mai mult, acest circuit prin care medicii de la stat îi direcţionează pe pacienţi la privat, unde colaborează, reprezintă o încălcare a dreptului pacientului”, a spus Vasile Barbu, preşedintele Asociaţiei Naţionale pentru Protecţia Pacienţilor, care spune că este necesar ca Ministerul Sănătăţii să caute rezolvare pentru aceste probleme, să reglementeze modul în care îşi desfăşoară activitatea medicii.