Cancelarul german Angela Merkel a reamintit că zona euro se va confrunta şi în următorii ani cu reforme dureroase, creşteri economice modeste şi o rată mare a şomajului. După două zile de negocieri în cadrul Consiliului European de la Bruxelles, liderul de la Berlin a salutat deciziile luate în legătura cu uniunea bancară şi cu acordarea unei noi tranşe de împrumut Greciei, însă a fost prudentă cu declaraţiile legate de viitorul uniunii monetare.
Cancelarul german Angela Merkel a declarat, în cadrul lucrărilor Consiliului European de iarnă, procesul de adaptare prin care trebuie să treacă Uniunea Europeană este foarte dificil şi dureros, din cauza „disciplinei bugetare foarte permisive” din ultimii ani.
„Cred că de fapt am făcut paşi importanţi dar încă ne aşteaptă vremuri grele, de care nu o să putem să scăpăm peste noapte sau mişcând bacheta fermecată. Am crezut că o să reuşim, o dată pentru totdeaua, să scăpăm de aceste probleme, dar deocamdată nu s-a întâmplat. Aceste probleme au apărut de-a lungul unei perioade mai lungi de timp şi de aceea şi noi avem nevoie de timp să facem ordine şi nu trebuie să renunţăm la reforme”, a spus Merkel.
În plus, şefii de stat şi de guvern din Uniunea Europeană au ajuns la un acord pentru relansarea dezbaterilor pe tema apărării europene, un sector grav afectat de criza bugetară.
„Am purtat o discuţie fructuoasă în legătură cu politica comună de apărare. A trecut ceva vreme, de fapt, din 2008, de cândacest subiect nu a mai fost dezbătut la acest nivel. Şi sunt câteva motive pentru care am vrut să-l readuc pe agenda noastră. În primul rând, provocările legate de securitate cărora Europa trebuie să le facă faţă, care, în ultimii ani, au crescut”, a spus la rândul său Herman Van Rompuy, preşedintele Consiliului European.
Liderii UE au decis să revină asupra acestui subiect la sfârşitul anului 2013.