Angajatorii din România găsesc greu forță de muncă. Numărul contractelor part-time a crescut, iar Inteligența Artificială începe să fie implementată în tot mai multe domenii (VIDEO)

Angajatorii din România găsesc greu forță de muncă. Numărul contractelor part-time a crescut, iar Inteligența Artificială începe să fie implementată în tot mai multe domenii (VIDEO)
Image by 12019 from Pixabay

Angajatorii din România au probleme în a găsi forță de muncă. Peste o treime dintre companiile din țară se plâng că nu găsesc angajați care să aibă competențele necesare pentru a răspunde actualelor nevoi de business, arată un studiu Deloitte, a relatat Irina Petraru, joi seară, la Știrile B1 TV.

Reprezentată a unei platforme de recrutare, despre forța de muncă și soluțiile de Inteligență Artificială

„Cred că fiecare dintre noi s-a întâlnit cel puțin o dată în ultima vreme, într-o experiență de client sau consumator, cu un robot care să ne răspundă la o solicitare, la o nemulțumire, la o plângere, și nu cu un operator, cu care eram noi obișnuiți până acum să vorbim la telefon (…). Sigur că ne referim și la specialiști, așa cum spuneați dumneavoastră, însă ei poate ar fi în acest moment ceva mai ușor de găsit decât acei candidați din zona de entry level în industriile unde fluctuația de personal este foarte mare, cum ar fi, cum spuneam, call center-ele”, a spus Ana Călugăru, director de comunicare la o platformă de recrutare.

„Pe zona de scriere de texte, pe zona, de exemplu, de resurse umane, pe tot ce înseamnă creare de anunțuri de joburi, inclusiv aici încept să fie implementate soluții de Inteligență Artificială. Noi chiar am observat anul acesta, din ianuarie și până acum, o creștere cu 10% a numărului de joburi part-time. Probabil și aceasta este una dintre explicații”, a continuat ea.

Întrebată despre situația din construcții, panificație și alte domenii unde ai nevoie de oameni specializați, Ana Călugăru a explicat: „Acolo cu siguranță este un pic mai greu să îi înlocuim. Dacă ne uităm la ce ne spun toate statisticile de afară sau, mă rog, toate predicțiile de afară, cu siguranță și în aceste domenii la un moment dat își va face loc Inteligența Artificială”.

„Dacă ne uităm poate la cele mai apocaliptice (predicții, n.r.), am putea crede că nimeni nu este de neînlocuit de Inteligența Artificială. Cu toate acestea, ne aflăm încă la început în această zonă și sunt multe domenii în care este nevoie de expertiza umană, de amprenta umană (…), uneori este nevoie chiar și de subiectivism”, a mai spus Ana Călugăru.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`