Angajații români, scutiți de plata unei contribuții sociale. Consiliul Europei va cere ca angajatorul să le achite
Angajații români vor fi scutiți de plata unei părți din contribuția socială, ceea ce înseamnă că salariile ar putea crește după ce Consiliul Europei va cere Guvernului să modifice Codul Fiscal.
Solicitarea Consiliul Europei pentru România
Sunt 6 ani de când Guvernul a cerut tranferul contribuțiilor sociale de la angajator la angajat, dar acum Consiliul Europei cere României ca o parte dintre acestea să fie plătite de către angajator. Transferul contribuțiilor sociale (25% pentru pensii și 10% pentru sănătate) au fost puse în grija anngajatului în 2018, de către Viordica Dăncilă, conform Adevărul.
„Blocul Național Sindical informează că a trimis Guvernului României o adresă oficială prin care solicită convocarea de urgență a Consiliului Național Tripartit pentru Dialog Social, pentru identificarea soluțiilor privind transferul contribuțiilor de la angajat înapoi la angajator, așa cum cere Comitetul de miniștri din cadrul Consiliului Europei în Rezoluția ResCSS(2024)15 privind aplicarea Codului european de securitate socială de către România, Rezoluție adoptată în data de 10 iulie 2024”, a informat marți BNS.
Comitetul de miniștri din cadrul Consiliului Europei cere României să ia măsurile necesare pentru a fi conforme articolului 70(2) din Codul Fiscal.
Astfel, Guvernul României încalcă încă din anul 2017 Codul European de Securitate Socială de când a transferat aproape în totalitate plata contribuțiilor de la angajator la angajat.
Blocul Național Sindincal atrage atenția că încearcă încă din 2018 să rezolve această situație, doar că nu a primit niciun răspuns din partea autorităților române.
Mai mult, Consiliul Europei cere Guvernului României să ia „ia măsurile necesare pentru a asigura o rată de înlocuire a indemnizației de pensie pentru limită de vârstă de cel puțin 40% din salariul de referință pentru un beneficiar standard, după 30 de ani de contribuție”, față de 30-35% cât este în prezent.
Repartiția contribuților
Înainte de a intra în vigoare „Reforma Fiscală”, contribuția pentru pensii era mai mare decât acum, adica 26,3% și pentru sănătate 10,7%, iar repartiția este făcută astfel:
Contribuţii angajat :
CAS: 10.50%
CASS: 5.50%
Şomaj: 0.50%
Impozit: 16.00%
Contribuţii angajator :
CAS: 15.80%
CASS: 5.20%
Şomaj: 0.50%
Fnuass: 0.85%
Risc şi accidente – în funcţie de codul CAEN
Fond garantare creanţe: 0.25%
După transferul contribuțiilor de la angajator la angajat, din 2018, cel din urmă plătește 25% pentru CAS, 10% la CASS și 10% impozit, iar angajatorul plătește contribuția asigurătorie pentru muncă (CAM), 2,25%.