Angajații din întreaga lume își părăsesc locurile de muncă în continuare în ceea ce se numește – Marea Demisie. În România problema principală e salariul

Angajații din întreaga lume își părăsesc locurile de muncă în continuare în ceea ce se numește - Marea Demisie. În România problema principală e salariul
Foto simbol: Pixabay

S-ar putea ca o mulțime de lucrătorii esențiali să își părăsească în continuare locurile de muncă până la începutul anului 2023. Un sondaj recent realizat de Boston Consulting Group (BCG) a dezvăluit motivele pentru care aceștia demisionează într-un ritm alert.

Industriile din lume riscă să rămână fără lucrători esențiali

BCG a intervievat peste 7.000 de lucrători esențiali, în general angajați care își desfășoară activitatea în afara birourilor, din industrii din Australia, Franța, Germania, India, Japonia, Marea Britanie și SUA. Sondajul a arătat că peste o treime dintre acești angajați iau în considerare posibilitatea de a-și părăsi locul de muncă în următoarele șase luni.

Lucrătorii esențiali reprezintă mai mult de trei sferturi din forța de muncă la nivel mondial. Munca pe care aceștia o desfășoară este vitală, după cum s-a demonstrat în timpul perioadei de vârf a pandemiei, când acești angajați au rămas în prima linie, permițând economiei mondiale să se mențină în funcțiune.

Dintre cele șapte națiuni analizate, Japonia este cea mai expusă riscului de a pierde lucrători esențiali, deoarece s-a constatat că aceștia sunt cel mai puțin atașați de locul lor de muncă.

Și, deși SUA este una dintre țările cu o proporție mai mică de lucrători esențiali care riscă să plece, în luna mai, peste 11 milioane de locuri de muncă au rămas vacante în SUA; cu alți 4,3 milioane de americani care au renunțat la locurile lor de muncă numai în acea lună.

Se poate spune că dincolo de mesajul economic pe care-l transmite Marea Demisie, fenomenul a devenit aproape un trend prin „QuitToks” pe site-ul de socializare TikTok și printr-un cântec al lui Beyonce lansat în iunie 2022. Căci, contrar aparențelor, piesa ei Break My Soul nu este despre vreo dragoste neîmplinită ci chiar despre mișcarea Marea Demisie și presiunea pe care o simt angajații la locul de muncă.

Angajații renunță la locurile lor de muncă și din cauza sarcinilor monotone

Un nou studiu comandat de UiPath – o companie lider în domeniul software-ului de automatizare a întreprinderilor – majoritatea angajaților din birouri simt o presiune crescută la locul de muncă din cauza demisiilor colegilor care și-au părăsit locurile de muncă în ultimul an.

Drept urmare, 43% dintre respondenții din Marea Britanie declară că vor lua în considerare posibilitatea de a demisiona de la locul de muncă în următoarele șase luni. Sondajul UiPath 2022 realizat de UiPath în rândul lucrătorilor de birou a constatat, de asemenea, că sarcinile monotone amplifică nefericirea și nesiguranța angajaților.

În întreaga lume, angajații resimt o presiune crescută la locul de muncă, deoarece colegii lor demisionează. În mod alarmant, 83% dintre respondenții din Marea Britanie au fost nevoiți să preia până la șase sarcini noi, în afara descrierii postului lor, din cauza demisiei colegilor lor – iar 58% au declarat că nu mai știu care le sunt responsabilitățile.

Lipsa forței de muncă și muncile plictisitoare îi determină pe oameni să demisioneze

Peste două treimi dintre respondenții la nivel global (70%) spun că sunt interesați sau ar putea fi interesați să caute un nou loc de muncă în următoarele șase luni.

Aproape o treime dintre respondenții la nivel global candidează în prezent pentru un alt post. În Marea Britanie, această statistică este de 24%.

Foto: Pixabay

La nivel global, oamenii sunt motivați să caute un nou post din cauza presiunii crescute asupra echilibrului dintre viața profesională și cea personală, a faptului că petrec prea mult timp cu sarcini administrative și a lipsei de formare pentru a-și dezvolta sau îmbunătăți competențele noi și existente.

Aproape toți respondenții din Regatul Unit (90%) declară că se simt epuizați la sfârșitul unei zile de lucru cel puțin o zi pe săptămână. Aceștia sunt frustrați de sarcinile monotone de la locul de muncă, cum ar fi răspunsul la e-mailuri (34%), programarea apelurilor și întâlnirilor (29%) și introducerea datelor/dezvoltarea datelor (28%).

În concordanță cu sondajele UiPath privind lucrătorii de birou din 2021 și 2020, angajații consideră că o mare parte din ziua lor de lucru este consumată de sarcini care pot fi automatizate (48% dintre britanici au această părere).

În plus, 91% dintre respondenții la nivel global consideră că automatizarea le poate îmbunătăți performanța la locul de muncă, și anume prin economisirea timpului (52%), creșterea productivității (46%) și crearea de oportunități pentru a se concentra pe activități mai importante (45%). Doar 71% sunt de acord că se pot concentra pe o muncă mai creativă cu ajutorul automatizării.

Marea Demisie afectează și turismul din unele părți din Europa

Turiștii se întorc în Croația după ce pandemia a decimat industria vitală a călătoriilor, doar că națiunea adriatică are o problemă: îi lipsesc lucrătorii care să se ocupe de turiști, notează luni AFP.

Confruntată cu un deficit cronic de lucrători în turism, Croația recrutează oameni în țările vecine din Balcani și până în Asia pentru a umple golul. Este o problemă cu care s-au confruntat și alte destinații turistice de top din Europa – Franța, Spania și Grecia.

Însă în Croația situația este ceva mai gravă căci industria turismului ar putea avea un deficit de 10.000 de lucrători în acest an, potrivit estimărilor oficiale.

Croația este pregătită pentru o revenire a turismului: a găzduit deja aproape trei milioane de vizitatori în primele cinci luni ale anului, aproape triplu față de anul trecut, ceea ce este de bun augur pentru sezonul estival de vârf din iulie și august.

Turismul este o sursă majoră de venituri pentru Croația, reprezentând o cincime din economia sa. De când Croația a aderat la Uniunea Europeană în 2013, peste 250.000 de croați au părăsit țara în căutarea unei vieți mai bune în Germania, Austria sau Irlanda.

Anul trecut, Croația a eliminat cotele pentru lucrătorii străini proveniți în principal din țările vecine din Balcani care nu fac parte din UE, precum și din Asia. Până în luna iunie, a eliberat peste 51.000 de permise de muncă pentru cetățenii străini, majoritatea în sectorul construcțiilor, urmat de cel al alimentației publice și al turismului.

Numărul a fost aproape dublu față de aceeași perioadă din 2021 și se așteaptă ca în acest an să fie emise aproximativ 100.000 de permise.

Marea Demisie ajunsese și în România în ianuarie 2022

Fenomenul care a prins viteză în SUA și Europa de Vest, a ajuns și în România la începutul anului 2022, atunci când un studiu realizat de platforma locală de recrutare eJobs a aflat că 21% dintre participanții la studiu au declarat că și-ar da demisia chiar și fără un plan de rezervă, dacă nu ar mai fi mulțumiți de actualul loc de muncă. Restul de 79% ar aștepta o nouă oportunitate de carieră.

Cei mai mulți dintre cei care și-au făcut o prioritate principală din schimbarea locului de muncă în 2022 (82%) începuseră deja să își caute un alt job, se arăta în studiul eJobs. Mai mult, 43% dintre ei considerau că au nevoie de maximum 3 luni pentru a obține oferta profesională pe care și-o doresc.

Potrivit aceluiași studiu, prioritățile candidaților pentru 2022 erau ambițioase. 71% dintre respondenți vizau o schimbare profesională, fie că este vorba de un nou job în România (30,8%) sau în străinătate (4,1%), fie că este vorba de un salariu mai bun (30,9%), sau chiar de schimbări mai îndrăznețe în carieră, cum ar fi reconversia profesională (5,2%).

Flexibilitatea este un criteriu de top pentru românii care își caută un nou angajator, 18% dintre aceștia optând pentru o companie care oferă posibilitatea de a lucra 100% la distanță, fără a lua în calcul alte criterii. Sondajul eJobs a fost realizat în perioada 15 decembrie 2021 – 5 ianuarie 2022, pe un eșantion de 2.677 de respondenți. Asta se întâmpla înainte de izbucnirea războiului din Ucraina.

Românii din generația Millennials și Gen Z cred că situația economică se va înrăutăți

Apoi, un studiu realizat de Deloitte și publicat la sfârșitul lunii iunie spunea că românii din generația Millennials și Gen Z se așteaptă ca situația economică și contextul sociopolitic să se înrăutățească în acest an. Iar costul vieții este principala lor preocupare. Așa că, în România, Marea Demisie ar fi avut toate șansele să ajungă la final iar piața muncii să zbârnâie.

Însă nu e așa. Numărul de angajați din piața muncii a scăzut semnificativ în ultimii ani. Dacă în anul 2019, în România erau angajate 4,2 milioane de persoane (similar cu anul 2018), în 2020 numărul acestora s-a redus la 4,1 milioane de persoane, iar în 2021 a ajuns la aproximativ 3,811 milioane persoane, arată datele unei analize realizate de termene.ro.

Cristian Huzău, Country manager în agenția de recrutare Gi Group spune că există două posibilități pentru a combate deficitul: „Din cauza lipsei de forța de muncă, cred că deja nici angajatorii mai mici nu au încotro. Ca să aibă resursă umană, ori vor trebui să crească salariile, ori vor trebui să aducă forța de muncă din Asia. Cauza principală e salariul”, a declarat Cristian Huzău, Country manager al companiei de recrutare și închiriere de forță de munca în regim temporar Gi Group, în cadrul emisiunii HR Talks, realizată de wall-street.ro.

Deficitul de candidați nu ține de cont industrii și de dimensiunea companiilor, motiv pentru care în prezent și companiile mici și mijlocii „tatonează” terenul să vadă dacă pot să aducă muncitori de pe alte piețe.

Până în prima jumătate din 2022, au fost angajați aproximativ 14.000 – 15.000 de muncitori străini în țara noastră, iar până la final de an, Cristian Huzău nu crede că se va atinge contingentul de 100.000 de candidați.

România are nevoie de personal calificat pentru domenii care suferă din cauza lipsei de noi candidați, cum ar fi: operatori producție, sudori, lăcătuși, dulgheri sau zidari, meserii care nu sunt foarte atractive pentru români, mai ales pentru tineri.

Pare contraintuitiv să demisionezi într-o perioadă ca asta însă piața forței de muncă s-a schimbat

S-au făcut multe speculații cu privire la cauzele fenomenului „Marea Demisie”, mai ales că pare a fi o tendință contraintuitivă, având în vedere inflația în creștere, ratele dobânzilor în creștere și amenințarea iminentă a unei noi recesiuni.

Unele companii din sectoare precum comerțul cu amănuntul au făcut eforturi pentru a-și încuraja angajații să rămână: Au mărit salariile și au adăugat stimulente în încercarea de a atrage și de a păstra angajații.

Dar astfel de încercări nu au fost întotdeauna încununate de succes, deoarece mulți lucrători esențiali au raportat că și-au părăsit locurile de muncă din cauza a ceea ce au considerat a fi un mediu toxic la locul de muncă.

Raportul BCG oferă o perspectivă asupra a ceea ce motivează atât de mulți angajați să își părăsească locul de muncă în această perioadă dificilă. Principalii factori identificați au fost lipsa oportunităților de avansare în carieră (41%), salariul (30%) și lipsa de flexibilitate în ceea ce privește când și unde lucrează, precum și echilibrul dintre viața profesională și cea privată (28%).

Lipsa lucrătorilor din zone esențiale a dus la blocajele și haosul din aeroporturile din întreaga lume și chiar la pagube de milioane de euro pentru unele companii. Piața forței de muncă va fi obligată să se schimbe dacă industriile nu vor să aibă și mai multe de pierdut. Iar asta înseamnă mai mulți bani, mai mult respect și mai multă flexibilitate.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
20:05 - Rareş Bogdan: „Ciucă, în mod normal, azi, dacă ţara asta ar funcţiona cum trebuie şi dacă oamenii ar fi informaţi şi nu s-ar lăsa manipulaţi, ar fi la scorul pe care îl va avea în turul 2, adică peste 65%” (VIDEO)
19:58 - Nicolae Ciucă: Proiectul meu de țară prevede un parteneriat real cu comunitățile locale pentru a duce soluțiile liberale acolo unde este cea mai mare nevoie de ele (VIDEO)
19:52 - „Rusia are tot dreptul de a ataca NATO acum”. Mesajul unui colonel american în retragere, după ce  Biden a permis Ucrainei să folosească rachetele ATACMS
19:43 - Drulă: Lasconi poate să intre în turul 2 / În PNL e disperare și se ascut cuțitele în culise. Ei și Ciucă știu că le vine nota de plată pentru guvernarea cu PSD (VIDEO)
19:43 - Laurențiu Gîdei, despre o posibilă înțelegere între PSD, AUR și PNL: „E o glumă! N-o să auziți niciun politician de la PSD că are vreun aranjament cu niciun partid sau competitor electoral” (VIDEO)
19:01 - Reacția lui Traian Băsescu după ce Marcel Ciolacu a spus că „tinerii noştri pleacă din România pentru că nu stăpânesc o meserie foarte bine” (VIDEO)
18:59 - Marina Almășan a obținut un nou de protecție împotriva fostului iubit, Georgică Cornu. Omul de afaceri, obligat să poarte brățară electronică încă 8 luni
18:34 - Băsescu: AUR accentuează curentul antidemocratic, antieuropean, anti-NATO. Eu nu cred că ei fac o politică a Moscovei. Așa cred ei că e bine pentru țară, ei așa gândesc și asta e mult mai rău (VIDEO)
18:33 - Cristian Tudor Popescu a anunțat pe cine va vota la alegerile prezidențiale de duminică: „Sper să ajungă cât mai mulți la concluzia asta. Mi-am făcut propriile observații și măsurători pe internet și pe stradă”
18:16 - Dezbatere Elena Lasconi – George Simion, la Micutzu. “Cel mai greu moment pe care l-am avut a fost atunci când am luat decizia să divorțez, să renunț la tot” / Simion, despre momentul în care a jignit-o pe Șoșoacă: „A fost un derapaj regretabil” (VIDEO)