Ministrul Culturii, Raluca Turcan, a anunțat că se fac simulari pentru posibila creștere a salariilor în cazul muzeografilor și bibliotecarilor din domeniul cutural, având în vedere „că și în domeniul educațional există muzee, biblioteci, unele dintre ele neacreditate, care acum oferă salarii mai mari chiar și cu 30% față de angajați din muzee acreditate”.
Ministrul a comentat situația, joi, la Știrile B1 TV prezentate de Alex Vlădescu.
Ea susține că nemulțumirile din sectorul cultural au fost generate de o „aplicare neunitară a legii salarizării”.
„Cred că e necesar să spunem că toate nemulțumirile din sectorul cultural provin dintr-o aplicare neunitară a legii salarizării. De aceea, de data aceasta în calitate de fost ministru al Muncii, pot să spun că legea salarizării unitare poate să rezolve pe fond problemele de inechitate salarială. Până atunci, pot fi făcute niște modificări astfel încât anumite categorii profesionale să poată să ajungă la niște salarii decente și să nu fie dezavantajate în raport cu categorii salariale similare”, a declarat ministrul Culturii.
„Vă dau un exemplu. Ultimele nemulțumiri provin din ordonanța adoptată la finalul anului trecut, când s-au făcut majorări salariale binevenite pentru sectorul educației, însă și în alte domenii există funcții, profesii similare cu cele din sectorul de educație. Așa sunt cele din muzee și biblioteci. În felul acesta, prin ultima ordonață, s-a creat o inechitate severă între muzeografi, bibliotecari care sunt angajați în categoria profesională din domeniul culturii, care oferă o activitate similar cu angajați din domeniul educației, dar mult sub nivelul de salarizare din acest domeniu”, a continuat Raluca Turcan.
„Simulările pe care noi le facem în momentul de față sunt pentru muzeografi și bibliotecari, pentru că și în domeniul educațional există muzee, biblioteci, unele dintre ele neacreditate, care acum oferă salarii mai mari chiar și cu 30% față de angajați din muzee acreditate, care gestionează patrimoniu de milioane și milioane de lei. Solicitarea angajaților o consider a fi corectă și e datoria noastră, ca Guvern, să încercăm să găsim soluții”, a adăugat ea.
Raluca Turcan a menționat că majorarea cu 5% a salariilor bugetarilor se aplică și în cazul industriei de spectacole.
„Actorii sunt angajați în industria de spectacole și aici iarăși este o inechitate. Cred că e necesar să vă mai fac o precizare. În momentul în care am venit ca ministru al Culturii, am creat o variantă de lege a salarizării pentru domeniul cultural, care să elimine aceste inechități care există între industria de spectacole, așa cum făceați dumneavoastră referire la actori, angajații din muzee, bibiloteci, între instituțiile naționale și cele de la nivel local, pentru ca oamenii să fie stimulați, mai ales debutanții să poată să opteze într-un mod deschis pentru a activa în domeniul cultural”, a declarat Raluca Turcan.