Conducerea Complexului Energetic Hunedoara (CEH) anunță, miercuri, că cei 4.100 de angajați vor intra în șomaj tehnic, prin rotație, două sau trei zile, până la jumătatea lunii mai, primele măsuri care vor fi aplicate începând cu 21 aprilie.
Liderii CEH spun că măsura a fost luată din motive de protecție a angajaților împotriva infecției cu virusul COVID-19, pentru a evita aglomerarea personalului în perioada în care se anunță un vârf pandemic, dar și din motive economice, în contextul în care cererea de energie este foarte mică.
Complexul Energetic Hunedoara a înregistrat „o reducere semnificativă”a veniturilor din cauza restricțiilor impuse pe fondul crizei de coronavirus, anunță conducerea companiei. Și din acest motiv, aceștia se văd nevoiți că trimită, prin rotație, angajații în șomaj tehnic, potrivit Agerpres.
Din păcate, spune ei, tendița scăderii veniturilor se va accentua în perioada următoare.
Astfel, sunt necesare măsuri temporare de reducere a activităţii.
Conducerea Complexului Energetic Hunedoara precizează însă că nu vor fi încetate raporturile de muncă.
Reprezentanții companiei spun că în perioada 21-30 aprilie, fiecare salariat va avea două zile consecutive de şomaj tehnic, prin rotaţie.
Ulterior, în perioada 4-16 mai, măsura va fi aplicată la trei zile. Astfel, fiecare salariat va avea câte trei zile de şomaj tehnic.
Conducerea Complexului Energetic Hunedoara mai adaugă și faptul că salariații vor beneficia pe perioada șomajului tehnic de o indemnizaţie reprezentând 75% din salariul de bază, suportată din bugetul asigurărilor pentru şomaj.
De asemenea, angajaţii care au salarii sub 4.000 lei vor primi o indemnizaţie de sprijin, suportată de angajator, în valoare de 1,1% din salariul de bază pentru ziua în care aceştia se află în şomaj tehnic.
Amintim că ministrul Muncii, Violeta Alexandru, a declarat, miercuri, în ședința de guvern, că până în acest moment au fost primite la Agențiile Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă, 562.000 de cereri de șomaj tehnic pentru salariați.
De asemenea, au mai fost primite 74.000 de solicitări de șomaj tehnic la Agențiile Județene pentru Plăți și Inspecție Socială. Este vorba despre persoane fizice autorizate, întreprinderi familiale, întreprinderi individuale sau alți profesioniști în sensul Codului Civil.
M;inistrul Muncii a spus că o parte dintre plăți au fost deja efectuate, iar pentru celelalte se așteaptă rectificarea bugetară.
“Documentele sunt procesate, așteptăm rectificarea bugetară pentru a putea face un volum consistent de plăți. Toate actele sunt pregătite pentru a da drumul la plățile suplimentare”, a spus ministrul Muncii.
Totodată, aceasta a mai propus introducerea pe lista celor care pot beneficia de șomaj tehnic și alte categorii de salariați, dar și prelungirea termenului până la care se pot depune solicitările noile categorii de beneficiari ai șomajului tehnic.
“Ne menținem termenul de doar câteva zile de efectuare a plății și ca atare nu afectăm termenul în care noi ne obligăm să facem plata, ci doar extindem perioada în care solicitanții pot depune cereri”, a conchis ministrul Muncii,Violeta Alexandru.