Angajații așteaptă măriri de la 7.000 de lei la 10.000 de lei lunar. În ce domeniu s-au majorat veniturile

Angajații așteaptă măriri de la 7.000 de lei la 10.000 de lei lunar. În ce domeniu s-au majorat veniturile
Sursa foto simbol: Pixabay

Angajații care activează într-unul dintre cele mai căutate domenii din piața a muncii cer salarii tot mai mari. În medie, 10.000 de lei lunar este salariul așteptat de persoanele care lucrează în domeniul IT.

În prezent, 7.000 de lei, net, este salariul mediu primit de un angajat care activează în acest sector. De la începutul anului şi până acum, aproape 20.000 de joburi noi, din domeniul IT, au fost scoase în piaţă, mai puțin cu aproximativ 15% față de aceeaşi perioadă a anului trecut. Numărul aplicărilor, în schimb, a rămas aproape la fel cu cel din anul precedent. 820.000 de aplicări au fost înregistrate în perioada ianuarie-septembrie 2024, comparativ cu 850.000 de aplicări înregistrare în perioada ianuarie-septembrie 2023. Dintre cele 820.000 de aplicări înregistrare pentru joburi din sectorul IT, 350.000 au venit din partea candidaţilor care deja au experienţă, potrivit unei analize publicate de o platformă de recrutare online, citată de Observator News.

Diferențele dintre salariile medii reale și cele așteptate de candidați se apropie de 50%

În alte domenii de activitate, diferențele dintre salariul pe care un angajat îl primește și cel pe care își dorește să îl primească de la un viitor angajator, pentru aceeași poziție, sunt mai mici decât diferențele care se înregistrează în sectorul IT.

„Anul trecut, în aceeaşi perioadă, media reală a salariilor încasate era de 6.300 de lei, iar aşteptările erau de 9.000 de lei. Anul acesta vedem o diferenţă de 43% între mediile nete reale şi aşteptările candidaţilor. Comparativ, în domenii precum inginerie, retail, auto, servicii financiare sau producţie, diferenţa dintre cât câştigă şi cât ar cere de la un alt angajator, pentru aceeaşi poziţie, variază între 15% şi maximum 40%”, a explicat Roxana Drăghici, Head of Sales în cadrul companiei de recrutare online, citată de Observator News.

Care sunt salariile pentru o persoană angajată în domeniul IT

Cele mai mari salarii pentru specialişti care însă, nu ocupă și o funcție managerială sunt pentru arhitect IT – 15.000 de lei (cu aşteptări medii de 20.000 de lei), software developer – 8.300 de lei (cu aşteptări care urcă până la 11.000 de lei), data engineer – 8.500 de lei (cu aşteptări de 11.000 de lei) sau full stack developer – 8.000 de lei (cu aşteptări de 10.000 de lei).

Pentru persoanele cu maximum doi ani de experienţă (juniorii), media salarială este de 4.500 de lei. Pentru persoanele care au între doi și cinci ani de experiență, media creşte până la 6.700 de lei, în timp ce pentru persoanele cu peste cinci ani de experiență (seniorii), media este de 10.000 de lei, net.

În ceea ce-i priveşte pe manageri, salariile cresc exponenţial, astfel că media salarială netă, la nivel naţional, pentru un director tehnic este de 12.000 de lei, în timp ce aşteptările celor canre candidează pentru o astfel de poziție pleacă de la 16.000 de lei.

„Chiar dacă piaţa nu mai este la fel de fierbinte pentru cei care lucrează în IT, în continuare rămâne cel mai bine plătit domeniu. Mai mult decât atât candidaţii au fost obişnuiţi în ultimii ani cu o anumită evaluare a muncii lor şi, chiar şi într-un context mai delicat al pieţei, continuă să se poziţioneze destul de sus din punct de vedere salarial. Tocmai de aceea, anul acesta IT-iştii au fost specialiştii ale căror aşteptări salariale au crescut cel mai mult”, explică Roxana Drăghici.

În prezent, pe cea mai mare platformă de recrutare online din România, sunt disponibile 2.000 de locuri de muncă în domeniul IT, dintr-un total de 24.000.

Tags:
Urmăriți B1TV.ro și pe
`