Angajați plătiți mai puțin, după ce li s-au mărit salariile. Se întâmplă în România

Angajați plătiți mai puțin, după ce li s-au mărit salariile. Se întâmplă în România
Sursa Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Două prevederi în vigoare, care practic se bat cap în cap, fac ca unii angajați să primească salarii mai mici deși, teoretic, salariile lor au crescut. Economiștii atrag atenția că deciziile politice luate fără a fi bine gândite pot duce la concedieri și falimente.

Salarii majorate, dar mai mici decât precedentele. Se poate în România

Acum doi ani a intrat în vigoare o lege care interzice angajatorilor să țină lucrătorii mai mult de doi ani pe salariul minim pe economie. Termenul a expirat acum, așa că angajaților în această situație trebuie să li se crească salariile, explică Digi24.

Numai că, anul trecut, Guvernul a decis ca 200 de lei din salariul minim pe economie să fie scutiți de anumite impozite. Cum salariile acestor angajați vor depăși minimul pe economie, ei nu vor mai beneficia de această scutire și vor trebui să dea mai mulți bani statului.

De exemplu, un angajat plătit cu minimul pe economie primește în mână 2.079 de lei. Dacă are doi ani vechime, angajatorul e obligat să-i crească salariul. Să spunem că-l majorează cu 10 lei. În acel moment, salariatul nu va mai beneficia de scutirea de impozit pentru 200 de lei și, deși i-a crescut salariul, va primi de fapt mai puțini bani cu aproximativ 80 de lei. Deci statul primește mai mulți bani, iar angajatul mai puțini, deși, teoretic, are acum un salariu majorat.

Ca angajatul să primească, totuși, și în realitate mai mulți bani, nu doar pe hârtie, ar trebui ca patronul să-i crească salariul cu 150 de lei.

Măsurile politice proaste în economie înseamnă concedieri și falimente

„Politicienii noștri nu s-au gândit că au dat o lege într-o direcție, după care au dat o lege în direcția opusă. În mod foarte clar, vor fi angajați care vor fi dați afară și nu vor fi reangajați, care vor începe să lucreze iar la negru sau care își vor pierde locurile de muncă. Deci, ne aflăm într-o situație în care statul are eventual ceva de câștigat în urma acestor legi, însă angajații și angajatorii au doar de pierdut sau dureri de cap suplimentare cu care se confruntă la început de an”, a declarat, pentru Digi24, Christian Năsulea, profesor de economie mondială.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
00:07 - Descoperire șocantă într-un apartament din Ploiești: Un tânăr deținea peste 150 de animale exotice / Ce explicații a oferit polițiștilor
23:50 - Campionul ucrainean la box Volodimir Mandziuk a murit pe front
23:22 - Ciolacu îl acuză pe Nicuşor Dan pentru moartea a doi bătrâni din Capitală: Au încercat să se încălzească folosind aragazul în lipsa căldurii
22:46 - Administrația Trump pune excepții la tarife: Telefoanele, calculatoarele și alte electronice scapă de taxele vamale
22:00 - Ciolacu spune că nu-l vrea pe Nicușor Dan președinte pentru că nu vrea să poarte fustă / Replica lui Nicușor Dan: “Va fi liber să poarte ce haine vrea, dar nu le va purta la Palatul Victoria”
21:38 - Lasconi avertizează că sprijinul oferit de USR lui Nicușor Dan poate duce la o nouă anulare a alegerilor: „Viciezi procesul electoral prin păcălirea electoratului”
21:21 - Elena Lasconi, despre funcțiile care i s-au promis pentru a se retrage din campanie: „Pe mine nu mă controlează nimeni”
21:01 - Elena Lasconi dezvăluie cum va încerca să deblocheze finanțarea pentru campanie: „Mi-au blocat toate contractele, mi-au tăiat accesul către bani, dar săptămâna viitoare o să fac dreptate”
20:41 - Elena Lasconi, dezvăluiri din culisele „puciului” din USR: „Prima oară au încercat să mă forțeze” / „Am atras atenția că este un abuz, că se încalcă statutul”
19:35 - Horoscop Alina Bădic pentru săptămâna 13 – 19 aprilie: „Este o perioadă în care urmează o furtună astrală” (VIDEO)