ANAT vrea să legalizeze bacșișul: Află ce părere au patronii de restaurante despre trecerea bacșișului pe nota de plată

Publicat: 07 11. 2012, 17:17
Foto: foodcrew.ro

Asociația Națională a Agențiilor de Turism au propus Ministerului de Finanțe tipărirea bacșișului pe nota de plată din restaurante, mentiă să controleze mai bine veniturile localului, informează Mediafax.

Inițiativa a fost agreată de o bună parte a proprietarilor restaurantelor, dar a fost respinsă de alții, care cred că astfel factura clientului va fi mult încărcată.
„ANAT şi FAPT cer Ministerului Finanţelor legalizarea bacşişului în restaurante. Asta înseamnă că scot la alb şi bacşişul chelnerului, care astfel va fi declarat şi fiscalizat”, a declarat Corina Martin, preşedintele ANAT şi al Federaţiei Asociaţiilor Patronatelor din Turism (FAPT).

Aceasta precizează că restaurantele îşi vor stabili nivelul „atenţiei” plătite chelnerilor, care trebuie să fie undeva peste 10%, şi astfel statul va colecta mai multe taxe şi impozite.

„Multe restaurante vor renunţa să mai plătească la negru chelnerii. Ţinând la negru bacşişul, această poveste nu ajută nimănui”, a aăugat șefa ANAT, care a arătat că în mai multe ţări, printre care şi Statele Unite ale Americii, bacşişul în restaurante este legalizat şi fiscalizat.

Noua măsură nu a fost la fel de bine primită de unii patroni ai restaurantelor, care cred că măsura ar avea consecințe negative asupra consumului.

„Nu cred că este o soluţie bună, pentru că se încarcă nota de plată a clientului. Este neplăcut pentru client să-l obligi să lase ceva în plus. Nu toţi clienţii lasă bacşiş. Pe cealaltă parte, ai o încasare cu 10% mai mare, pe care o dai direct în salarii, deci costurile angajatorului cu salariile devin mai mici. Cred, însă, că sunt multe alte lucruri care pot fi făcute pentru scoaterea banilor negri la suprafaţă”, a spus Cătălin Mahu, proprietarul lanţului de restaurante La Mama.

„Mă îndoiesc că oferirea unei compensaţii suplimentarea pentru chelneri reprezintă o ilegalitate. «Legalizând» bacşişul, riscăm să dăm un semnal greşit că acesta este un drept, şi nu o recompensă, care nu este garantată nici măcar de oferirea unui serviciu excepţional. Şi nici măcar nu am reduce fluctuaţia personalului din turism”, a declarat Simion Alb, directorul Biroului de promovare turistică a României în SUA şi Canada.