O analiză a Erste Group relevă că leul se va deprecia treptat în următoarele trimestre, cu 1,6%, până la 4,62 unități pentru un euro în decembrie 2017, sub influența mai ales a evoluțiilor externe.
”Înăsprirea politicii monetare în Statele Unite, împreună cu riscurile politice din Europa și un posibil ton mai ferm din partea Băncii Centrale Europene (BCE) ar putea dezavantaja leul în 2017”, arată banca austriacă, citată de news.ro.
Printre factorii interni au fost enunțațicreșterea deficitului de cont curent și incertitudinile fiscale.
Recent, guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a anunțat că nu vede spațiu pentru aprecierea leului, sugerând în acest fel că ar putea fi tolerată o depreciere a acestuia.
”Acestea fiind spuse, BNR ar putea să împiedice o creștere puternică a cursului euro/leu, care este oricum mai puțin probabilă, având în vedere percepția pieței că volatilitatea acestuia este una scăzută în rândul monedelor din Europa Centrală și de Est”, consideră analiștii Erste, citați de news.ro.
Un alt argument împotriva deprecierii puternice a leului este finanțarea stabilă a deficitului de cont curent, investițiile străine directe și fondurile europene venite sub forma transferurilor de capital către administrația publică acoperind peste 100% din deficitul extern.