Analiză Bloomberg, după ce România a interzis exportul de cereale: Crește teama că va apărea o criză alimentară

Publicat: 10 04. 2020, 20:21

Decizia de a bloca exportul de cereale luată joi seara în urma Ordonanței militare nr. 8 i-a determinat pe jurnaliștii de la agenția de presă Bloomberg să realizeze o amplă analiză despre acest subiect. Aceștia remarcă faptul că România a devenit prima țară care a întrerupt exporturile de cereale în timpul pandemiei coronavirusului, în afara statelor membre UE, “o mișcare dramatică ce ar putea trezi îngrijorări cu privire la aprovizionarea globală cu alimente”.

Guvernul a adoptat o nouă ordonanță joi (Ordonanța militară nr. 8) prin care interzice vânzarea de cereale în timpul situației de urgență, care se așteaptă să dureze până cel puțin la jumătatea lunii mai.

„Nu ne putem permite să rămânem fără grâu din cauza lăcomiei unor proprietari de cereale”, a declarat joi, premierul Ludovic Orban, într-o declarație televizată. „Dacă este necesar, sunt hotărât să interzic aceste exporturi și chiar să le preiau.”

Jurnaliștii precizează pe de altă parte că, pentru piețele internaționale, mișcarea este în mare măsură simbolică. România, cel de-al doilea mare exportator de grâu din Uniunea Europeană, a recoltat și a vândut o mare parte din recolta sa în această perioadă a sezonului. Mai puțin de 1% din exporturile UE ar fi afectate, potrivit estimărilor făcute deconsultanți.

“Decizia este încă un semn că principalii producători de produse alimentare din lume se tem de propria aprovizionare. De asemenea, decizia va reînvia amintirile interdicțiilor de export din trecut care au provocat haos și creșterea prețurilor la produsele alimentare”, se arată în analiza Bloomberg.

„Aceasta este o manifestare a noii tendințe: protecționismul alimentar”, a declarat Sergey Feofilov, director general la consultanța agricolă UkrAgroConsult la Kiev.

„Acest lucru confirmă faptul că există preocupări cu privire la aprovizionare.”

Decizia României ar putea sprijini și prețurile mai mari ale grâului, mai arată jurnaliștii. jumătatea lunii martie.

. Un raport recent a estimat că numărul de persoane care suferă de foame s-ar putea dubla în câteva luni din cauza pierderilor de locuri de muncă și a perturbărilor forței de muncă legate de pandemie.

Foamea mondială s-ar putea dubla, deoarece coronavirusul perturbă distribuția alimentelor.

România este o parte importantă din coşul cu pâine de la Marea Neagră, unde pământul este perfect pentru creşterea grâului. Cargouri de cereale sunt vândute în mod regulat către ţările din Nordul Africii şi Orientul Mijlociu.

De asemenea, România este unul din cei mai mari vânzători către Egipt, cel mai mare cumpărător mondial de grâu, şi furnizează grâu Iordaniei, Coreei de Sud şi Sudanului. În plus, este cel mai mare exportator de porumb din UE şi un mare furnizor de orz.

Marcel Velea a prezentat joi Ordonanța militară nr.8

Amintim faptul căMarcel Vela, ministrul Afacerilor Interne, a prezentat, joi seară, principalele prevederi din Ordonanța Militară nr. 8, care actualizează regimul de restricții din România.

Potrivit acesteia, pe perioada stării de urgență se interzice și se suspendă exportul pentru următoarele produse agroalimentare: grâu, orz, ovăz, porumb, orez, făină de grâu, soia, floarea soarelui, ulei de semințe, zahăr, produse de brutărie, patiserie, biscuiți, turte sau alte reziduuri solide rezultate din produse din domeniile cerealelor și panificației, tot ceea ce ține de zona aceasta care se referă la reziduuri, inclusiv pentru alimentarea industriei sau a agriculturii.