Analistul economic Adrian Negrescu: „Avem un deficit de 37 de miliarde de lei care cu greu va putea fi acoperit cu mici artificii bugetare”

Analistul economic Adrian Negrescu: Avem un deficit de 37 de miliarde de lei care cu greu va putea fi acoperit cu mici artificii bugetare
Adrian Negrescu, analist economic

Analistul economic Adrian Negrescu avertizează, într-o intervenție pentru B1 TV, că deficitul bugetar va fi cu greu acoperit de artificiile bugetare pe care le pregătește Guvernul. Acesta precizează că deși a existat o ordonanță a austerității care trebuia să determine economii la buget prin tăierea cheltuielilor, acestea au crescut de fapt în ultimele luni:

„Nu este primul semnal pe care Consiliul Fiscal îl trage. Și anul trecut în momentul în care a fost construit bugetul pe 2023 s-a spus că acest buget este construit pe niște premise extrem de false, faptul că s-a supraestimat încasările, cheltuielile la bugetul de stat s-au dovedit a fi reale toate aceste avertismente. Acum da, Consiliul Fiscal vine și spune că trebuie să luăm niște măsuri serioase pentru a aduna bani la buget. Ce ne-a propus Guvernul o reducere de 6 miliarde de lei din cheltuielile publice și de 6 de miliarde de lei taxe și impozite și optimizări fiscale în sectorul privat nu sunt de ajuns.

Avem un deficit bugetar de 37 de miliarde de lei care cu greu va putea fi acoperit cu aceste mici artificii bugetare. Cel puțin în sectorul public 6 miliarde de lei sunt o sumă infimă. Numai pe bunuri și servicii statul cheltuia în primele șase luni undeva la 36 de miliarde de lei, cu 12% decât își propusese și în condițiile în care exista deja o ordonanță care stabilea austeritatea, adică să reducem cheltuielile pe bunuri și servicii cu 10%. Că statul cheltuie din ce în ce mai mult în loc să își reducă cheltuielile…asta e o problemă care se va acutiza pe măsură ce ne apropiem de sezonul rece.

Toate facilitățile sunt rezultatul unor intervenții la nivelul politicului din partea unor grupuri interesate, sectorul construcțiilor, sectorul IT, sectorul agricol, HoReCa. În ultimii ani au beneficiat de niște facilități semnificatice raportat la restul economiei. S-a dorit acest lucru din prisma faptului de a încerca să stimulăm aceste sectoare importante pentru economie.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`