Agenția Națională pentru Administrare Fiscală (ANAF) a declanşat, la începutul acestei luni, procedura de executare silită a grupului European Food&Drinks, deținut de frații Ioan şi Viorel Micula, pentru recuperarea sumei de 1,2 miliarde lei.
Fiscul vrea să recupereze astfel despăgubirile de 395 milioane euro dispuse de Tribunalul de Arbitraj din Washington, bazându-se pe o decizie a Curții de Justiţie a UE.
Procedura a fost, însă, suspendată provizoriu de Judecătoria Beiuş, unde avocații companiei au deschis proces pentru anularea executării, scrie eBihoreanul.
În 1991, frații Micula s-au întors din Suedia, unde emigraseră la finele anilor ’80, şi s-au lansat în afaceri. Pentru a beneficia de ajutoarele de stat, ei şi-au mutat „cartierul general” în fosta zonă minieră Ştei-Nucet, declarată între timp defavorizată.
În 2004, însă, România, aflată în proces de negociere pentru aderarea la UE, a schimbat legislaţia privind ajutorul de stat şi a anulat facilitățile din zonele defavorizate, așa că magnaţii şi firmele care au investit în aceste zone au dat în judecată statul român la Tribunalul arbitral din Washington (ICSID).
Frații Micula au cerut acolo să li se plătească despăgubiri pentru prejudiciile cauzate de revocarea ajutoarelor și au avut câștig de cauză.
În 2019, ei au și au obținut instituirea de sechestre pe conturile companiilor de stat Romatsa, Nuclearelectrica şi Conpet, pentru a obține banii. O săptămână mai târziu, guvernul de la acea vreme a stins datoria și a plătit și penalități.
Între timp, Tribunalul European a desființat decizia Comisiei Europene, despre care a arătat că „a făcut uz retroactiv de competențele sale pentru fapte care erau anterioare aderării României la UE la 1 ianuarie 2007”. Ulterior, Comisia Europeană a sesizat Curtea de Justiţie a UE (CJUE), care, pe 25 ianuarie 2022, a anulat hotărârea Tribunalului UE şi a dispus rejudecarea cazului.
Astfel, la începutul lunii aprilie, ANAF a decis executarea silită a magnaţilor Ioan şi Viorel Micula și a grupului European Food&Drinks.
„În vederea punerii în aplicare a Hotărârii Curții de Justiție a Uniunii Europene din data de 25 ianuarie 2022, au fost demarate măsuri de executare silită pentru recuperarea sumelor datorate către bugetul de stat în cazul Micula”, se arată într-o informare succintă transmisă Bihoreanului de Biroul de presă al Ministerului Finanţelor.
Ministerul Finanţelor a achitat în total 914.212.282,24 lei către fraţii Micula.
Între timp, fraţii Micula au deschis la Judecătoria Beiuş două procese: unul pentru suspendarea provizorie a executării silite, în celălalt contestând procedura şi cerând suspendarea acesteia până la o hotărâre definitivă. Iar primul litigiu l-au câștigat, după cum a afirmat Ciprian Popa, unul dintre juriștii grupului European Drinks&Food: „Instanţa a dispus suspendarea provizorie a executării silite. Ministerul Finanţelor nu a prezentat, încă, argumentele care au stat la baza emiterii titlului executoriu”.