Mai mulți români s-au trezit cu popriri pe toate conturile, după ce au aplicat bonificații la Declarațiile unice din 2017 și 2018.
Problema ar fi apărut de la sistemul informatic folosit de ANAF, care nu ar știi cum să ia în calcul faptul că trebuiau aplicate și bonificații, scrie Hotnews.ro.
În mod automat, computerele și stemele ANAF ar fi început să pună popriri pe conturile românilor care au aplicat bonificațiile în 2017 și 2018, neținând cont de faptul că acestea erau prevăzute.
Mai mult decât atât, inspectorii fiscali sunt obligați să verifice Declarațiile unice, dar și sumele pe care acestea le conțineau.
În anii 2017 și 2018 s-au acordat bonificații de 5%, pentru depunerea online a Declarației unice, pentru plata la timp a contribuțiilor sociale.
Cei care trebuie să determine individual dacă un contribuabil a îndeplinit condițiile este inspectorul ANAF, după cum este specificat și în procedura ANAF de acordare a bonificațiilor și a OUG 69 pentru modificarea Codului Fiscal.
Verificările însă nu ar fi fost efectuate, motiv pentru care s-a ajuns în situația în care mai mulți români au popriri pe conturi, după ce sistemul informatic a decis acest lucru, în baza modului îm care a fost completată Declarația unică, la care fuseseră adăugat, în prealabil, bonificațiile.
„Am pregătit și depus pentru client declarațiile unice aferente anilor 2017 și 2018, cu termene de depunere pe 15 iulie 2018 și respectiv pe 31 iulie 2019. Pe 19 iulie 2021 i-au fost postate în SPV somațiile și titlurile executorii și pe 21 iulie 2021 i-au fost instituite popriri pe conturi (…) În practică, însă, aceste verificări nu au fost efectuate. Sistemul informatic a calculat automat diferențe de impozit, apoi majorări și penalități date de întârziere la plată, a emis somații și titluri executorii și apoi popriri pe conturi”, a explicat vicepreședintele Camerei Consultanților Fiscali (CCF), pentru sursa citată mai sus.