ANAF, popriri pe conturile celor care au aplicat bonificații în 2017 și 2018. Ce s-a întâmplat cu veniturile românilor care au completat Declarația unică

ANAF, popriri pe conturile celor care au aplicat bonificații în 2017 și 2018. Ce s-a întâmplat cu veniturile românilor care au completat Declarația unică
Foto: Facebook / ANAF

Mai mulți români s-au trezit cu popriri pe toate conturile, după ce au aplicat bonificații la Declarațiile unice din 2017 și 2018.

Problema ar fi apărut de la sistemul informatic folosit de ANAF, care nu ar știi cum să ia în calcul faptul că trebuiau aplicate și bonificații, scrie Hotnews.ro.

Sistemul ANAF a început să popriri pe conturile românilor

În mod automat, computerele și stemele ANAF ar fi început să pună popriri pe conturile românilor care au aplicat bonificațiile în 2017 și 2018, neținând cont de faptul că acestea erau prevăzute.

Mai mult decât atât, inspectorii fiscali sunt obligați să verifice Declarațiile unice, dar și sumele pe care acestea le conțineau.

În anii 2017 și 2018 s-au acordat bonificații de 5%, pentru depunerea online a Declarației unice, pentru plata la timp a contribuțiilor sociale.

Cei care trebuie să determine individual dacă un contribuabil a îndeplinit condițiile este inspectorul ANAF, după cum este specificat și în procedura ANAF de acordare a bonificațiilor și a OUG 69 pentru modificarea Codului Fiscal.

Verificările însă nu ar fi fost efectuate, motiv pentru care s-a ajuns în situația în care mai mulți români au popriri pe conturi, după ce sistemul informatic a decis acest lucru, în baza modului îm care a fost completată Declarația unică, la care fuseseră adăugat, în prealabil, bonificațiile.

Am pregătit și depus pentru client declarațiile unice aferente anilor 2017 și 2018, cu termene de depunere pe 15 iulie 2018 și respectiv pe 31 iulie 2019. Pe 19 iulie 2021 i-au fost postate în SPV somațiile și titlurile executorii și pe 21 iulie 2021 i-au fost instituite popriri pe conturi (…) În practică, însă, aceste verificări nu au fost efectuate. Sistemul informatic a calculat automat diferențe de impozit, apoi majorări și penalități date de întârziere la plată, a emis somații și titluri executorii și apoi popriri pe conturi”, a explicat vicepreședintele Camerei Consultanților Fiscali (CCF), pentru sursa citată mai sus.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:54 - Rezultate loto, 15 septembrie. A fost câștigat marele premiu la Joker
23:36 - Focuri de armă în apropierea lui Donald Trump, la două luni de la tentativa de asasinat din Pennsylvania. Republicanul este în siguranță, spune echipa de campanie
23:09 - Ștefan Pălărie: Avem nevoie de un Președinte al poporului. Elena Lasconi nu este un om din sistem cum sunt ceilalți candidați / E singurul candidat care nu va desemna un premier PSD (VIDEO)
22:56 - Gabriel Zetea: Cele mai importante sunt alegerile parlamentare / Cel mai potrivit pentru Palatul Cotroceni este Marcel Ciolacu (VIDEO)
22:35 - A murit Valentin Samungi, fost campion mondial cu naționala României
22:25 - Alina Gorghiu: La nivel de performanță economică, în mandatul premierului Nicolae Ciucă s-a stat mult mai bine decât în cel al lui Marcel Ciolacu / Temele economice, esențiale pentru PNL (VIDEO)
21:59 - Alina Gorghiu: Nu e sănătos să lăsăm PSD să aibă toată puterea. Sănătos este să lăsăm un Președinte de dreapta, care știe ce înseamnă instituțiile europene, care are o carieră temeinică, un om foarte echilibrat (VIDEO)
21:34 - Raed Arafat: Am făcut o manevră de forțe mai ales către Vaslui și Iași. Toată lumea este în alertă / O evaluare realistă a pagubelor, doar după ce se retrage apa. Ar putea face parte dintr-o solicitare de finanțare din partea Comisiei Europene (VIDEO)
21:20 - Alina Gorghiu, despre inundații: Este un moment de solidaritate, un moment în care trebuie să ajutăm. După ce trece impactul crizei climatice, va trebui să vedem unde a fost problema de-a lungul timpului (VIDEO)
20:55 - Radu Țincu, după lansarea cărții „Învinge dependența”: Depedența nu vizează doar drogurile. Ea se poate instala și în raport cu un obicei (VIDEO)