Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) îi va împărți, în acest an, pe contribuabili în trei clase de risc fiscal, ca urmare a unor modificări Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 25/2018. Iar un sector de activitate din România, cel al activității unităților de cult religios, ar putea avea cel mai bun rating, informează HotNews.ro.
Potrivit noilor reglementări, contribuabilii vor fi împărțiți în următoarele clase: a) contribuabili cu risc fiscal mic; b) contribuabili cu risc fiscal mediu; c) contribuabili cu risc fiscal ridicat.
Iar criteriile în funcșie de care se stabilește clasa sau subclasa de risc fiscal sunt referitoare la înregistrarea fiscală, la depunerea declarațiilor fiscale, la nivelul de declarare și la realizarea obligațiilor de plată către bugetul general consolidat şi către alţi creditori.
Potrivit ANAF, reprezentanții Direcției Generale Antifraudă Fiscală nu consideră că există un risc fiscal semnificativ cu privire la activităţile specifice desfăşurate de unităţile de cult religios, notează sursa citată.
Astfel, în ultimii doi ani, în cazul unităților de cult religios nu au fost efectuate acțiuni de control care să se bazeze pe analize de risc fiscal.
La această decizie s-a ajuns pentru că, susțin cei de la ANAF, veniturile obținute de cultele religioase beneficiază, în anumite condiții, de scutire de la impunere. De asemenea, aceste entități sunt exceptate de la utilizarea aparatelor de marcat electronice.
Această lege a fost adoptată de plenul Camerei Deputaților și a fost trimisă la promulgare președintelui Klaus Iohannis.