Amnistia fiscală pentru persoane fizice. Ce datorii se șterg și în ce condiții

Amnistia fiscală pentru persoane fizice. Ce datorii se șterg și în ce condiții
Foto simbol: Pixabay

Contribuabilii români, atât persoane fizice cât și juridice, cu restanțe la plata obligațiilor către stat pot beneficia de o nouă amnistie fiscală.

Care e scopul amnistiei fiscale

Scopul declarat al acesteia este creșterea veniturilor la bugetul de stat, în special în contextul în care deficitul bugetar asumat pentru anul 2024, de 5% din PIB, se preconizează că nu va fi atins, Comisia Europeană estimând că acest indicator va urca la 6,9% din PIB, precizează specialiștii Deloitte. În acest sens, autoritățile susțin că, din valoarea creanțelor bugetare curente de 175 de miliarde de lei, un total de 71,8 miliarde de lei ar putea face obiectul unor facilități fiscale, de care ar beneficia 330.735 de contribuabili persoane juridice şi peste 848.700 de contribuabili persoane fizice, scrie Adevărul.

Potrivit noii amnistii, debitorii pot obține anularea tuturor obligațiilor accesorii (dobânzile și penalitățile) aferente obligațiilor bugetare principale restante la 31 august 2024, dacă îndeplinesc unele condiții ce vizează stingerea debitului principal, stingerea obligațiilor principale și accesorii cu termene de plată cuprinse între 1 septembrie 2024 și data depunerii cererii de anulare, depunerea cererii de anulare și transmiterea la timp a declarațiilor fiscale.

Ce datorii se șterg și în ce condiții

Astfel, toate obligațiile bugetare principale restante la 31 august 2024 pot beneficia de anularea accesoriilor dacă sunt achitate integral până la 25 noiembrie 2024.

Totodată, pentru sume stabilite prin decizii de impunere emise și comunicate până la 31 august 2024, accesoriile sunt anulate dacă principalul este achitat în termenul prevăzut de Codul de procedură fiscală (se stabilește în funcție de data comunicării deciziei de impunere).

Pe de altă parte, în cazul obligațiilor restante achitate integral înainte de 31 august 2024, accesoriile pot fi anulate retroactiv doar dacă nu au fost deja stinse sau dacă sunt stinse după data intrării în vigoare a ordonanței privind amnistia (6 septembrie 2024).

Dobânzile și penalitățile aferente obligațiilor declarate suplimentar de contribuabili prin declarații rectificative depuse între 1 septembrie și 25 noiembrie 2024 vor fi anulate, cu condiția ca datoriile principale să fie achitate până la depunerea cererii de amnistie, dar nu mai târziu de 25 noiembrie 2024.

Mai mult, accesoriile aferente obligațiilor stabilite prin controale fiscale aflate în derulare la data intrării în vigoare a ordonanței pot fi anulate dacă principalul este achitat integral în termenul de plată corespunzător și cererea de anulare este depusă în 90 de zile de la comunicarea deciziei de impunere. Subliniem că, inițial, proiectul de act normativ prevedea că pot beneficia de amnistie doar acei contribuabili pentru care se încheiase deja controlul fiscal, dar încă nu li se comunicase decizia de impunere până la intrarea în vigoare a ordonanței, dar această mențiune a fost eliminată din varianta finală a OUG 107.

În cazul inspecțiilor fiscale ce urmează să înceapă după intrarea în vigoare a ordonanței, contribuabilii dispun de 20 de zile să depună declarații rectificative pentru a beneficia de anularea accesoriilor, iar autoritățile fiscale sunt obligate să le ia în considerare.

Pentru obligațiile bugetare suspendate, se poate beneficia de amnistie dacă suspendarea încetează anterior datei de 25 noiembrie 2024 sau dacă debitorul renunță la suspendare anterior acestei date.

Accesoriile aferente creanțelor fiscale eșalonate la plată (incluse în ratele de eșalonare), cu termene de plată după data intrării în vigoare a ordonanței de urgență și până la 25 noiembrie 2024, pot face obiectul anulării sub condiția plății principalului, în două situații: dacă eșalonarea își pierde valabilitatea – practic, dacă debitorul renunță la eșalonare sau nu mai achită ratele de eșalonare; dacă eșalonarea se finalizează cel târziu la data de 25 noiembrie 2024 sau debitorul achită anticipat ratele de eșalonare (având această posibilitate, iar fiscul este obligat să refacă graficul) pentru a se încadra în termenul limită de 25 noiembrie 2024.

De asemenea, un debitor poate beneficia de amnistie în cazul cererilor de rambursare de TVA respinse, cu condiția ca acea cerere de rambursare să fie depusă înainte de 25 noiembrie 2024 și plata obligațiilor bugetare de care depinde anularea și care sunt nestinse prin compensare cu sumele individualizate în cererea de rambursare să fie realizată în 30 de zile de la data comunicării deciziei prin care se respinge rambursarea.

Amnistia se aplică oricăror tipuri de obligații bugetare administrate de alte instituții sau autorități publice. Doar autoritățile publice locale (UAT-urile) au posibilitatea să aleagă dacă aplică sau nu amnistia.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
22:31 - Ce speculații sunt cu privire la exploziile din Liban. Mii de persoane au fost rănite, după ce aparatele pe care le purtau aveau o cantitate mică de explozibil
22:26 - Elena Lasconi, explicații despre studiile sale: Am terminat cu 9,20, dar nu m-am bătut cu pumnul în piept că am făcut ASE-ul. A fost greu, și cu job, și cu copil. Sunt mândră! (VIDEO)
22:18 - Elena Lasconi, despre portofoliul obținut de România la Comisia Europeană: Ciolacu spunea că o să avem ceva serios pe economie. Este singurul mandat care nu are nicio putere de decizie la nivelul UE (VIDEO)
22:01 - Un municipiu din Vâlcea ar putea intra în stare de alertă din cauza gunoaielor. Deșeurile nu au mai fost ridicate de o săptămână
21:48 - Elena Lasconi, despre motivele pentru care au eșuat negocierile cu Forța Dreptei, PMP și Reper: Nu a fost vorba de orgolii. A fost vorba de cererile pentru locurile de parlamentari, care erau nejustificate (VIDEO)
21:43 - Elena Lasconi: Îl apreciez pe Nicușor Dan și-i mulțumesc foarte mult / Nu uit atacurile mizerabile ale PNL la adresa lui. Și el tot a reușit să fie aplaudat la Congresul PNL și să ridice sala în picioare (VIDEO)
21:31 - Alertă în Paris: Un incendiu uriaș a izbucnit pe acoperișul unei clădiri din arondismentul 13. Care este cauza focului (VIDEO)
21:28 - Elena Lasconi: Eu nu o să dau niciodată mâna cu PSD sau cu partidele pro-ruse. Viziunea mea e că vom avea un guvern de dreapta, USR-PNL-UDMR, la anul. Altfel, va fi rău pentru România (VIDEO)
21:16 - Lasconi (USR): Speram la o alianță preelectorală cu un PNL poate condus de Ilie Bolojan / Fac apel la electoratul liberal să voteze util. Ciucă nu poate garanta că vom avea o guvernare de dreapta din 2025, dar eu pot să fac asta (VIDEO)
21:08 - Raed Arafat a oferit ultimele detalii despre situația din județul Galați: „Avem mobilizați peste 1.000 de pompieri cu mijloace de intervenție” /”Sunt alocate 250 de containere, dar dacă este nevoie de completare, se va face acest lucru” (VIDEO_