Ambasadorul Rusiei la București Valery Kuzmin a anunțat, luni, în cadrul unei conferințe de presă, că discuțiile referitoare la construirea unui centru medical oncologic în România s-au blocat în contextul scandalului de spionaj legat de Banca Internațională de Investiții (BII), care ar fi trebuit să finanțeze proiectul.
Investiția s-ar fi ridicat la 150 de milioane de euro.
”Au existat discuții despre construirea, în România, a unui centru medical, bazat pe tehnologii medicale avansate, create în Rusia, pentru tratarea cancerului. Banca Internațională de Investiții era gata sa finanțeze proiectul. În urma scadalului de spionaj din jurul Băncii Internaționale de Investiții, toate discuțiile au fost înghețate”, a declarat diplomatul rus.
Banca Internaţională de Investiţii s-a aflat în centrul unor controverse diplomatice în condițiile unei presupuse legături cu agenţiile de spionaj ale Kremlinului.
Fondată în 1970, ca un FMI al blocului economic estic CAER, BII are nouă membri: România, Bulgaria, Cehia, Slovacia, Ungaria, Rusia, Mongolia, Vietnam şi Cuba.
În 2019, Banca Internaţională de Investiţii și-a stabilit sediul la Budapesta. Un portal de știri din Ungaria scria, la finalul anului trecut, că reprezentanții BII au primit de la Guvernul de la Budapesta o serie de privilegii, printre care imunitatea diplomatică. Cu alte cuvinte, nicio autoritate nu poate verifica ce fac angajații Băncii în Ungaria.
De Banca Internațională de Investiții a fost legat și numele fostului ministru al Finanțelor Eugen Teodorovici, numit în 15 noiembrie 2018 într-una dintre funcţiile de guvernator al BII.
Liberalul Florin Cîțu l-a acuzat atunci pe Teodorovici că are imunitate diplomatică acordată de Moscova, nu plătește taxe statului român pentru că este guvernator al Băncii Internaționale de Investiții a Rusiei și, mai mult, încalcă legea penală, deoarece nu are voie să ocupe alte funcții remunerate cât timp este membru al Guvernului României.
De partea sa, Teodorovici a susținut că funcția ocupată la BII nu era una remunerată, iar în aceste condiții, privilegiile de care s-ar bucura în calitate de guvernator din partea României nu au valoare.
Ulterior, la finalul lui 2019, Florin Cîțu, ministru de Finanțe în guvernul liberal, a emis un proiect de hotărâre prin care propune schimbarea lui Eugen Teodorovici din funcţia de guvernator din partea României la Banca Internaţională de Investiţii.