Capcanele amânării ratelor la bancă pe fondul pandemiei de coronavirus

Capcanele amânării ratelor la bancă pe fondul pandemiei de coronavirus

Pandemia de coronavirus a afectat milioane de persoane la nivel global și a dus la concedierea sau intrarea în somaj tehnic a sute de mii persoane. În acest sens, majoritatea statelor au adoptat măsuri economice care să ajute oamenii să iasă din criza creată de Covid-19.

Românii pot solicita amânarea ratelor bancare

În România a fost adoptată o ordonanță de urgență, la sfârșitul lunii martie, care prevede posibilitatea amânării ratelor la bancă până la o perioadă de 9 luni.

Astfel, pâna la jumătatea lunii mai, românii pot depune la bancă solicitare pentru amânarea ratelor, cu condiția ca persoanele care solicită acest lucru să nu aibă restanțe.

Această măsură este acordată ”exclusiv debitorilor ale căror venituri au fost afectate direct sau indirect de situația gravă generată de pandemia COVID-19”.

Pentru a beneficia de această ordonanță, persoanele doritoare pot face o solicitare prin telefon sau prin e-mail. Astfel, se poate opta pentru suspendarea ratelor pentru o perioadă cuprinsă între o lună și nouă luni, iar instituția bancară analizează solicitarea și o aprobă în condițiile prevăzute de normele de aplicare.

Însă, în afară de creditele ipotecare, dobânda se capitalizează la soldul creditului, pentru perioada de suspendare, iar suma se plătește eșalonat. Adică, orice credit care nu este ipotecar adună dobândă, pentru perioada în care este suspendat.

Pe de altă parte, în cazul creditelor ipotecare contractate de persoane fizice nu se mai adaugă dobândă la dobândă.

Mai precis, potrivit OUG, „dobânda aferentă perioadei de suspendare se calculează potrivit prevederilor contractului de credit și reprezintă o creanță distinctă și independentă, creanță la care dobânda este 0%”.

Cu toate acestea, scadența ultimei rate incluse în perioada de suspendare la plată este cel mai târziu data de 31 decembrie 2020.

Modificarea clauzelor contractuale la creditele ipotecare se realizează fără costuri suplimentare, prin notificarea clauzelor contractuale modificate, inclusiv noul grafic de rambursare a creditului și graficul de rambursare a dobânzilor eșalonate, transmisă de creditor debitorului în termen de 30 de zile de la primirea solicitării.

Câți români au solicitat amânarea ratelor

Până vineri, numărul cererilor de amanare a plății ratelor a ajuns la 150.000, respectiv aproximativ 10% din totalul creditelor acordate de băncile din România.

Florin Dănescu, președintele executiv al Asociației Române a Băncilor, a declarat, la Digi24, că sunt oameni care au cerut amanarea acestora pe o perioadă mai mică de 9 luni.

Bilanțul persoanelor infectate în România

Grupul de Comunicare Strategică a anunțat, luni, într-un comunicat de presă, că 6.633 de oameni au fost infectați cu noul Covid-19, dintre care 318 s-au stins din viață.

Dintre persoanele diagnosticate cu noul coronavirus, cele mai multe cazuri sunt din județul Suceava, peste 1.700. Acest lucru a dus la intrarea în carantina a municipiului Suceava, dar și a 8 comune limitrofe.

Totodată, și în loccalitatea Țăndărei din Ialomița au fost raportate mai multe cazuri de coronavirus. Astfel că, prin Ordonanța Militară numărul 7 a fost instituită și în această localitate carantina.

Pentru moment, 231 de pacienți sunt internați la ATI.

În prezent, 914 de persoane au fost declarate vindecate.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`