Alro nu reușește să cumpere curent nici după intervenția Guvernului. Două mii de angajați riscă să devină șomeri
Oferta de licitație Alro a fost lansată pe platforma dedicată clienților finali mari. Cantitatea vizată de Alro pentru cumpărare era una infimă pentru nevoile companiei, ridicându-se la numai 11.045 MWh, cu livrare în perioada 1 octombrie – 31 decembrie 2022, anunță Profit.
Prețul propus de Alro era prea mic, la licitație nu s-a prezentat nimeni
Prețul propus de producătorul de aluminiu, de 750 lei/MWh, era însă cu mult sub cotațiile medii ponderate consemnate în august pe diferitele platforme de tranzacționare a contractelor bilaterale de la OPCOM, care s-au situat între 1.880 și peste 2.500 lei/MWh.
Pe piața spot pentru ziua următoare (PZU), prețul mediu ponderat a ajuns la 2.420 lei/MWh. Peste 50 de turiști români afectați de situația de la Blue Air sunt blocați în Cipru, dar trebuie să se descurce singuri.
Potențialii ofertanți trebuiau să se înscrie pentru licitație până miercuri, însă nu s-a prezentat nimeni, astfel că procedura de achiziție a fost anulată.
Minstrul Energiei le-a promis sindicaliștilor că nu vor rămâne fără locuri de muncă
Ministrul Energiei, Virgil Popescu, spunea că le-a dat asigurări sindicaliștilor de la Alro că ″va fi energie disponibilă pentru consumatorii industriali″.
Președintele Consiliului de Administrație al Alro Slatina, Marian Năstase, declara luna trecută pentru Agerpres, înainte de modificarea legislației, că producătorii de energie ar trebui să fie obligați să vândă o parte din producție direct către consumatorii industriali, pe platforma specială care există pe bursa OPCOM, eliminându-se în acest fel intermediarii.
Liderul de sindicat al combinatului Alro a susținut recent că societatea riscă să fie închisă în primăvara anului viitor, dacă prețurile la energie și gaze vor continua să crească, și că cei peste 2.000 de angajați ar fi fost deja anunțați cu privire la acest risc.