Alina Crețu, APPR: Se poate aplica un fel de rovinietă specială pentru cerealele din Ucraina / Ne-am săturat să vedem această pasare de vină între partide / Decizia privind importurile trebuie luată cu autoritățile europene (VIDEO)
Fermierii români s-au săturat să vadă această pasare de vină între partide politice, a declarat Alina Crețu, directoare executivă a Asociației Producătorilor de Porumb din România, joi, la Știrile B1 TV prezentate de Irina Petraru.
Alina Crețu (APPR), pe B1 TV, despre criza cerealelor: „Ne-am săturat să vedem această pasare de vină între partide”
Întrebată despre posibilitatea de a fi sigilate transporturile de cereale din Ucraina, Alina Crețu a explicat: „Nu este o utopie, dacă toate autoritățile statului își dau mâna și vor cu adevărat să rezolve problema. De aceea, avem stat de drept, avem autorități, avem instituții, deci dacă Autoritatea Vamală, ANSVSA, Ministerul Agriculturii își dau mâna, inclusiv Ministerul Antreprenoriatului (…), se poate face acest lucru. Ce vrem noi, vrem ca acest tranzit să rămână tranzit. Dacă se dorește, se poate aplica (…) un fel de rovinietă specială pentru cerealele din Ucraina”.
„Acest tip de rovinietă specială se aplică deja pentru comerțul cu produse considerate sensibile. Inclusiv noi, fermierii, astăzi, trecem prin acest sistem, care se numește e-Transport, sau RO Transport. Acest sistem înseamnă că noi suntem monitorizați și, de exemplu, semințele de legume nu pot circula așa, oricum, oriunde”, a precizat directoare executivă a APPR.
„Este foarte simplu să aplicăm acest sistem, de la intrare, până la ieșire din țară a mărfurilor agricole tranzitate cu proveniență Ucraina, deci acest lucru se poate face dacă există o voință foarte clară a administrației naționale”, a adăugat Alina Crețu.
„Repet, noi ne-am săturat să vedem această pasare de vină între partide politice, între autorități, în funcție de cine conduce o anumită autoritate. Din punctul nostru de vedere, ei trebuie să își dea mâna și să rezolve problema, nu să găsim că e vinovat în punctul A sau în punctul B. În momentul acesta, considerăm că sunt doar declarații și trebuie să vedem și în urma întâlnirii de mâine fizice cu ministrul agriculturii din Ucraina cu ce decizii va veni Ministerul Agriculturii”, a mai spus ea.
„În ceea ce privește importurile, e clar că este o decizie care trebuie luată prin consultare cu autoritățile europene. România nu poate risca să rămână fără fonduri europene dacă ia o decizie care este contrară deciziilor europene, dar prin acorduri bilaterale, în urma discuțiilor și negocierilor cu colegii ucraineni, sunt sigură că se poate găsi o soluție pentru fermierii noștri”, a explicat Alina Crețu.