Alina Crețu (APPR), despre interdicțiile pe importul de cereale ucrainene: „Încercăm să înțelegem de ce nu există măsuri concrete și din partea autorităților noastre. România poate să ia măsuri similare cu celelalte state membre” (VIDEO)

Alina Crețu (APPR), despre interdicțiile pe importul de cereale ucrainene: „Încercăm să înțelegem de ce nu există măsuri concrete și din partea autorităților noastre. România poate să ia măsuri similare cu celelalte state membre” (VIDEO)
Foto: Pixabay

România nu poate să ia măsuri împotriva a ceea ce este decis în Uniunea Europeană, dar poate să ia măsuri similare cu celelalte state membre, a declarat Alina Crețu, directoare a Asociației Producătorilor de Porumb din România (APPR), luni, pe B1 TV, la „Politica Zilei” cu Ioana Constantin, acolo unde a comentat deciziile Poloniei și Ungariei de a interzice importul de cereale ucrainene, un exemplu pe care intenționează să îl urmeze și Bulgaria.

Alina Crețu (APPR), pe B1 TV, despre interdicțiile pe importul de cereale ucrainene

Alina Crețu a reclamat atitudinea autorităților române.

„În primul rând, măcar la nivel de comunicare, la nivel declarativ, avem nevoie de informare clară din partea autorităților naționale, care să ne spună care este evoluția discuțiilor cu partenerii ucraineni. Am mai spus-o și o mai spunem – fermierii din România, în special, au fost primii care au susținut cu ajutor umanitar Ucraina, în mod concret, de la semințe, produse agricole, până ulterior la cazare și ajutor umanitar pentru cetățenii ucraineni, dar astăzi ne vedem în situația în care încercăm să înțelegem de ce nu există măsuri foarte clare, concrete și din partea autorităților noastre”, a declarat directoarea APPR.

„Noi am fost la o discuție în Polonia, săptămâna trecută, cu reprezentanți ai fermierilor din Polonia, Bulgaria, România, Cehia și Slovacia. La această întâlnire a participat și noul ministru polonez al agriculturii, care a anunțat că, în urma acordului bilateral cu Ucraina, se vor restrânge importurile, nu vor mai fi importuri de produse agricole și agroalimentare pe o perioadă determinată, iar tranzitul va fi clar mult mai strict monitorizat. Am văzut că ieri a ieșit și actul normativ din această țară, știm că se urmărește același traseu, cumva, și în Ungaria, și în Bulgaria”, a adăugat Alina Crețu.

„Sperăm ca același lucru să se întâmple și în România, în sensul de acord bilateral. Repet, România nu poate să ia măsuri împotriva a ceea ce este decis în Uniunea Europeană, dar poate să ia măsuri similare cu celelalte state membre, așa cum am făcut noi, organizațiile de fermieri care suntem solidare, tot la fel pot să fie și guvernele acestor state, să se consulte, să ia măsuri în interesul fermierilor. Dacă aceste importuri sunt interzise în țările limitrofe războiului și în special în aceste două mari țări agricole care sunt și ele exportatoare, Polonia și Bulgaria, vă dați seama ce înseamnă asta pentru fermierii din România, care și acum suntem într-o situație destul de complicată”, a mai spus ea.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`