Alimentele se vor scumpi cu până la 30%, din cauza creșterii taxei pe ambalaje

Publicat: 20 01. 2016, 10:01
Foto: wall-street.ro

Taxa pentru ambalaje va crește de la 65 la 2.000 de lei pe tonă, astfel că vor transfera această majorare de costuri către consumatori, potrivit adevărul.ro.

Conservele de legume şi fructe, sucurile, vinul, mierea, berea şi apa minerală sunt printre alimentele vizate de scumpiri.

Producătorii sunt puşi în faţa creşterii exponenţiale a taxei pe ambalaje, care ar putea duce la falimentul unor firme sau la scumpiri masive ale produselor.

„Un borcan cu mazăre costă acum trei lei, dar după 25 ianuarie va costa mai mult de patru lei. Asta pentru că pe ambalajul respectiv (borcanul de sticlă) producătorul va plăti o taxă de mediu de doi lei per kilogram şi, în plus, va trebui să administreze singur toate celelalte costuri aferente reciclării“, a declarat Emil Dumitru, preşedintele Federaţiei Naţionale Pro Agro.

 „O sticlă cu vin de calitate medie la 750 ml costă acum între 8 şi 10 lei; la două sticle avem deja un kilogram de ambalaj, iar dacă taxa pe acest ambalaj va creşte de la 65 de bani la 2 lei, avem dimensiunea scumpirilor la această categorie. Desigur, o să zică lumea să nu mai ambalăm în sticlă produse precum legumele sau fructele în conservă sau băuturile (alcool, suc, ape minerale), dar sticla este recunoscută ca fiind o garanţie pentru siguranţa alimentară. Ajungem să suprataxăm siguranţa alimentară, şi asta nu e bine“, a mai spus liderul federaţiei.

Aplicarea Legii nr. 249/2015 privind modalitatea de gestionare a ambalajelor şi a legislaţiei subsecvente ar putea avea efecte negative.

„Producătorii sunt practic obligaţi să suporte creşterea costurilor pe unitatea de produs cu circa 30%. Repoziţionarea preţurilor produselor noastre nu este o opţiune, în condiţiile în care 50% din piaţă este acoperită de importuri din ţări în care această taxă (ce seamănă mai mult a amendă) nu există sau este de 7-8 ori mai mică“.

Producătorii cer o amnistie fiscală „Având în vedere că obligaţiile de plată şi efectele vor fi aplicate începând cu 25 ianuarie 2016, se impune în regim de urgenţă identificarea măsurilor necesare şi implementarea acestora până la această dată“, arată Pro Agro, într-un memoriu adresat principalelor instituţii guvernamentale şi parlamentare.