Fost ministru, despre ajutorul pe care românii îl pot primi pentru un credit de la o bancă: „Prea puţini ştiu de el”

Publicat: 08 04. 2018, 15:23

Un fost ministru al Economiei a vorbit despre ajutorul pe care românii îl pot primi din partea statului atunci când doresc să contracteze un credit bancar.
Este vorba de Alexandru Petrescu, ministru în Cabinetul Grindeanu, care susţine că instrumentul este unul mult prea puțin cunoscut de către români.

Alexandru Petrescu a explicat cum Fondul de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri, instituţia pe care o conduce la acest moment, poate ajuta un antreprenor să obțină mai uşor un credit de la bancă.

„Această instituție ar trebui să fie expresia cea mai pragmatică de susținere a antreprenorului român. În momentul în care un antreprenor merge la bancă și vrea să acceseze o linie de finanțare pentru a-și achiziționa echipamente de producție de exemplu, depozite și așa mai departe, tot ce înseamnă capital de investiții, banca îi va cere garanții. Luăm ca exemplu un credit de 100 000 de euro, când banca poate cere garanții colaterale de 160 %. Adică omul, pe lângă activele firmei, trebuie să pună garanție și pe proprietățile personale: casa în care locuiește, terenul, casa părintelui, eventual niște contracte pe termen lung dacă le ai, le pui și p-alea, riști tot. Chiar și dacă îți asumi aceste riscuri, de multe ori nu este de ajuns pentru a îndeplini criteriile de garantare. Aici intervine Fondul, unde până la 80 % din nevoia de garantare solicitată de bancă poate fi acoperită de fond. Din punctul meu de vedere, vă mărturisesc că Fondul de Garantare este într-o nepermisă discreție. Am discutat cu oamenii de afaceri. Nu era cunoscut la nivelul mare al antreprenorilor”, a explicat, pentru dcnews.ro, Alexandru Petrescu.

El a prezentat şi modul concret în care funcționeaza Fondul de Garantare.
„Ca antreprenor trebuie să mergi la banca unde ai contul deschis. Dacă vrea să acceseze o linie de finanțare, poate solicita ofițerului de credit intervenția Fondului Național de Garantare pentru acoperirea unor garanții pe care antreprenorul nu le poate acoperi. Noi avem contracte și contacte doar cu băncile. Băncile sunt partenerii noștri, care la rândul lor lucrează cu mediul de afaceri. În momentul în care ei identifică un antreprenor cu un business plan bun, bancabil, ei pot veni către Fond și pot solicita emiterea unei scrisori de garanție pentru acel antreprenor, astfel încât noi să preluăm riscul neplății acelui împrumut, care poate fi de maximum 80 % din nevoia de garantare”, a adăugat Alexandru Petrescu.