Alertă! Au umblat în contul tău de pensii: Verifică doar aici câți bani mai ai chiar acum!

Alertă! Au umblat în contul tău de pensii: Verifică doar aici câți bani mai ai chiar acum!

Tot mai multă lume se întreabă la ce fond privat de pensii contribuie sau, de ce nu, câți bani a acumulat în prezent, astfel că adevarul.ro a lansat un ghid prin care toți cei interesați pot afla la ce administrator au fost repartizați sau câți bani au în cont.

În prezent, aproape 7,2 milioane de români sunt participanţi la sistemul de pensii private obligatorii, iar contribuţiile virate de ei sunt gestionate de unul dintre administratorii celor şapte fonduri de pensii private.

Contribuția la Pilonul II este obligatorie pentru persoanele cu vârsta de până la 35 de ani şi este opţională pentru cel cu vârsta cuprinsă între 35 şi 45 de ani. Acestea fiind spuse, la acest moment, contribuţia lunară la Pilonul II este de 3,75 puncte procentuale din constribuţiile pentru asigurări sociale (CAS).

Prin urmare, scrie sursa citată, dacă eşti angajat şi ai vârsta sub 35 de ani, poţi semna un act de aderare la unul dintre cele opt fonduri de pensie privată obligatorie. Dacă nu faci acest lucru, vei fi distribuit aleatoriu la unul dintre cele opt fonduri de pensii. Administratorul fondului la care ai fost repartizat aleatoriu este obligat să îţi transmită o scrisoare cu confirmarea aderării în termen de 15 zile. În cazul în care nu ai primit nicio scrisoare, poţi să afli care este fondul în care ajung contribuţiile printr-o solicitare înaintată Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF).

Cum verifici câți bani mai ai în cont: scrisoare de la administrator sau online
La începutul fiecărui an, fiecare administrator al unui fond de pensii obligatorii trimite participanţilor, prin poştă, situaţia contului său de pensii la sfârşitul anului precedent.
În caz că n-ai primit scrisoarea, mai există o procedură online. Toate fondurile de pensii administrate privat au lansat platforme online de vizualizare a conturilor. Aceste conturi se activează şi se folosesc precum o căsuţă de e-mail, adică primeşti un user, o parolă (şi eventual un alt element de siguranţă) cu care te poţi loga şi intra în contul tău pentru a vizualiza sumele acumulate.

Fondul de pensii poate fi schimbat oricând
Așadar, dacă nu ești mulțumit de actuala înțelegere, te poţi transfera de la un fond de pensie privată la altul extrem de uşor. Pentru ca acest lucru să fie posibil, trebuie să parcurgi mai mulți pași, precum: semnarea actului de aderare la noul fond și notificarea actualului administrator. Ulterior, banii tăi vor fi transferați la noul fond, urmând ca mai apoi să primești o informare privind transferul.

Ce se întâmplă cu banii în caz de deces
În cazul în care se produce vreun eveniment regretabil de acest gen înainte de vârsta de pensionare, banii din cont nu vor fi pierduți, ci vor fi transferați la moștenitori. Pe numele moştenitorului va fi deschis un cont la fondul de pensii la care s-a contribuit până atunci, banii fiind transferaţi acolo. Dacă acesta este şi el participant la fondul de pensii, chiar dacă nu neapărat la acelaşi, poate să ceară cumularea conturilor la un singur fond privat.

Poate administratorul să „fugă” cu banii din fondul de pensii?
Nu în ultimul rând, scrie aceeași sursă, legislația care reglementează Pilonul II protejează contributorul. banii din fondul de pensii sunt separaţi de banii administratorului şi sunt gestionaţi independent de aceştia.

Din banii fondului se deduce doar comisionul de administrare şi de audit, restul cheltuielilor fiind puse, conform legii, în sarcina administratorului. Pentru a preîntâmpina eventuale fraude, banca depozitară, supravegheată de BNR, verifică orice operaţiune derulată cu banii fondurilor de pensii.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`