Alertă! Au umblat deja în contul tău de pensii: Doar aici poți să verifici câți bani mai ai!

Publicat: 18 02. 2019, 09:10

Este timpul să afli cu câți bani ai contribuit la fondul privat de pensii sau, de ce nu, cât ai acumulat până acum în cont! Prin urmare, Adevărul a lansat un ghid, prin care arată la ce administrator ai fost repartizat și câți bani ai strâns.

Publicația amintește că aproape 7,2 milioane de români sunt, în prezent, participanţi la sistemul de pensii private obligatorii, iar contribuţiile virate de ei sunt gestionate de unul dintre administratorii celor şapte fonduri de pensii private.

În orice caz, contribuția definită la sistemul de pensii administrate privat (Pilonul II) este obligatorie pentru persoanele cu vârsta de până la 35 de ani şi este opţională pentru cel cu vârsta cuprinsă între 35 şi 45 de ani. În prezent, contribuţia lunară la Pilonul II este de 3,75 puncte procentuale din constribuţiile pentru asigurări sociale (CAS).

Care este fondul tău

Dacă eşti angajat şi ai vârsta sub 35 de ani, poţi semna un act de aderare la unul dintre cele opt fonduri de pensie privată obligatorie. Dacă nu faci acest lucru, vei fi distribuit aleatoriu la unul dintre cele opt fonduri de pensii.

Cum verifici câți bani ai în cont

Sursa citată notează că, la început de an, fiecare administrator al unui fond de pensii obligatorii trimite participanţilor, prin poştă, situaţia contului său de pensii la sfârşitul anului precedent. Fiecare participant poate vedea aici care sunt contribuţiile virate până la momentul respectiv şi care este valoarea sumelor cumulate în urma investirii contribuţiilor sale de către administrator în diverse active (depozite bancare, acţiuni, obligaţiuni etc).

Poți schimba oricând fondul de pensii

Te poți transfera oricând la un alt fond de pensii, dacă se întâmplă să fii nemulțumit de actualul administrator. Trebuie mai întâi să semnezi noul act de aderare, apoi să notifici actualul administrator pentru ca, în cele din urmă, să aibă loc transferul disponibilităților bănești de la un fond la altul.

Ce se întâmplă cu banii în caz de… deces

Publicația amintește că, în cazul nefericitului eveniment, produs înainte de vârsta de pensionare, banii acumulaţi în contul de pensie nu se pierd, moştenitorii urmând să beneficieze de ei. Pe numele moştenitorului va fi deschis un cont la fondul de pensii la care s-a contribuit până atunci, banii fiind transferaţi acolo. Dacă acesta este şi el participant la fondul de pensii, chiar dacă nu neapărat la acelaşi, poate să ceară cumularea conturilor la un singur fond privat.

Poți să ai încredere în Pilonul II?

Legislaţia care reglementează Pilonul II protejează contributorul. Poate administratorul să „fugă” cu banii din fondul de pensii? Nu, pentru că banii din fondul de pensii sunt separaţi de banii administratorului şi sunt gestionaţi independent de aceştia, scrie adevarul.ro.