Deşi s-a preconizat că recalcularea pensiilor ar putea dura un an, ministrul muncii, Marius Budăi, a anunţat că pensionarii vor beneficia de majorări de la data intrării în vigoare a legii, adică de la 1 octombrie 2018, relatează Adevărul.
„Vor primi în plus (pensionarii n.r) de când a intrat legea în vigoare, de la 1 octombrie. În lege spune că această recalculare se derulează pe o perioadă de 12 luni, dar, indiferent când se va termina de calculat ultimul dosar din ţară, acel pensionar va primi banii începând cu 1 octombrie 2018. Practic nu pierde niciun leu”, a precizat ministrul muncii, Marius Budăi, citat de Adevarul.
„Scrie în lege clar că această procedură de recalculare şi de plată se derulează în interiorul acestor 12 luni, dar, repet, punerea în plată se face cu intrarea în vigoare”, a completat ministrul.
Luna aceasta, toate pensiile ar urma să fie plătite până pe 15 decembrie, asta deşi pentru punerea în aplicare a legii ar fi nevoie de un soft care încă nu a fost achiziţionat.
„Pentru a pune în aplicare o asemenea lege există nevoie de un soft, program informatic, pe care trebuie să-l achiziţionăm. Suntem în procedura de achiziţie, suntem în procedura finală şi imediat semnăm raportul procedurii şi contractul”, a mai declarat Marius Budăi.
El a mai precizat că de aceste majorări vor beneficia şi cei care au ieşit la pensie în baza unor legi speciale. În luna octombrie crescând cu 14 persoane numărul beneficiarilor de pensii speciale.
Potrivit Adevărul.ro, majoritatea celor care beneficiau de pensii de speciale sunt beneficiari ai legii 303/2004 privind statutul procurorilor şi judecătorilor. Numărul acestora s-ar ridica la 3.595 de persoane.
De legi speciale mai beneficiază, însă, şi parlamentarii, foşti angajaţiai Curţii de Conturi, personal aeronautic civil navigant profesionist din aviaţia civilă sau membri ai Corpului diplomatic şi consular al României.
Foto:Ministrul muncii,Marius Budăi (sursă foto: hepta.ro)
La cât se ridică, în medie, pensiile speciale
– Potrivit datelor Casei Naţionale de Pensii Publice (CNPP) din luna octombrie, un număr de 813 de foşti parlamentari (cifre din luna septembrie), beneficiază de pensii speciale care, în medie, sunt de 4.354 de lei – din care2.649 de lei sunt suportaţi din bugetul de stat;
– Un număr de 1.462 de pensionari ce au facut parte din personalul aeronautic civil navigant profesionist din aviaţia civilă beneficiază de pensii speciale care, în medie, sunt de 10.699 de lei – din care 7.530 de lei sunt suportaţi din bugetul de stat;
– Un număr de 609 de foşti angajaţi ai Curţii de Conturi beneficiază de pensii speciale care, în medie, sunt de 7.637 de lei – din care 4.219 de lei sunt suportaţi din bugetul de stat;
– Un număr de 1.814 de pensionari ce au facut parte din personal auxiliar de specialitate a instanţelor judecătoreşti (cum ar fi grefierii) beneficiază de pensii speciale care, în medie, sunt de 3.958 de lei – din care 2.284 de lei sunt suportaţi din bugetul de stat.