Un nou tip de venit apare în România. Ajutorul social ar urma să fie eliminat şi în locul lui să fie introdus venitul minim de incluziune. Guvern vrea ca cei care iau ajutor social să fie încadraţi în muncă.
Așadar, dispar ajutorul social și alocația pentru susținerea familiei, dar aceste venituri vor fi comasate în „venitul minim de incluziune”. Astfel, actualul ajutor social va fi majorat de la 260 de lei la 275 de lei/adult, anunță Antena3.
Pentru persoanele vârstnice, acest ajutor crește de la 300 de lei la 400 de lei/adult. Alocația pentru susținerea familie crește de la 600 de lei/adult la 700 de lei.
Venitul de incluziune va fi un cumul între cele două venituri, dar vine la pachet cu niște condiții care să îi ajute pe cei apți de muncă să îți găsească un job. Guvernul va acorda pentru aceste persoane ajutor social + alocația pentru susținerea familiei.
Așadar, o familie cu doi părinți fără venituri vor lua de la stat 1.400 de lei + 275 de lei + 275 de lei. Prin această nouă măsură Guvernul spune că se urmărește:
Evitarea excluziunii sociale;
Membri sunt înscriși la AJOFM. După aprobarea dosarului vor fi obligați să se prezinte la cursuri de calificare sau recalificare, târguri de joburi, etc. Dacă nu acceptă, atunci pierd ajutorul minim de incluziune;
Serviciul Public de Asistență ia familia în evidență.