Ajutor pentru fermierii afectați de secetă: 40 milioane euro pentru asigurarea culturilor

Publicat: 29 04. 2020, 15:52
Foto: Pixabay

Ministerul Agriculturii a anunțat că, la jumătatea lunii mai, va relansa o submăsură din cadrul Programului Național de Dezvoltare Rurală 2014 – 2020. Aceasta prevede finanțarea primelor de asigurare a culturilor, inclusiv împotriva secetei, și dispune de o alocare de aproximativ 40 de milioane de euro. Ministrul Adrian Oros a precizat că relansează submăsura în condițiile în care fermierii sunt afectați de criza coronavirusului, dar și de secetă.

Ajutor de 40 de milioane de euro pentru fermieri, în contextul secetei și epidemiei de coronavirus

Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale susține că, la jumătatea lunii mai, va relansa submăsura 17.1 „Prime de asigurare a culturilor”, din cadrul Programului Național de Dezvoltare Rurală 2014 – 2020. 40 de milioane de euro sunt alocate. Aceasta va fi destinată asigurării culturilor de toamnă aferente anului 2019 şi culturilor de primăvară pentru campania 2020.

„În contextul actual al secetei, dublat de pandemia de coronavirus, venim în sprijinul fermierilor prin relansarea acestei submăsuri, care vine cu o serie de simplificări şi avantaje şi îi încurajăm pe toţi să-şi asigure culturile, prin încheierea acestor asigurări, pentru care Ministerul acordă prin PNDR o finanțare de 70% din valoarea primei, indiferent de dimensiunea fermelor”, a declarat ministrul Adrian Oros.

Contractul de asigurare acoperă fenomene precum seceta, arșița, inundațiile, grindina, înghețul, ploile puternice, furtuna, vijelia, uraganul sau tornada.

Îmbunătățirile aduse de minister acestei submăsuri vizează:

  • „Acordarea unui sprijin de 70% pentru toți fermierii, independent de dimensiunea fermei;
  • Revizuirea procesului de organizare a sesiunilor, prin eliminarea celor două etape aferente culturilor de primăvară, respectiv toamnă și deschiderea unei sesiuni anuale pentru toate tipurile de cultură sau specie”.

Marți, ministrul Adrian Oros a anunțat că și Ghidul solicitantului a fost simplificat.

Ministerul Agriculturii mai transmite că, pentru sesiunea de anul trecut, din cele 1.077 cereri de finanțare eligibile, până acum au fost contractate 998, în valoare de circa 1,75 milioane euro. Au fost plătite 800 din acestea, diferența reprezentând cereri aflate în diferite stadii de contractare sau plată.

Marți, Oros a mai anunțat că au în vedere și instituirea unei scheme de ajutor de stat pentru reducerea accizei la motorina utilizată în acvacultură. Măsura va fi prinsă într-o Hotărâre de Guvern, ce va fi analizată în ședința de joi.

Trei milioane de hectare, compromise de secetă

Duminică, ministrul Agriculturii, Adrian Oros, a declarat că România se confruntă în acest an cu o secetă extremă, cum n-a mai fost de mult timp. Circa 3 milioane de hectare din culturile însămânțate în toamnă au fost compromise în grade diferite.

Acesta a mai precizat că, în ultimii zece ani, niciun fermier din România nu a mai fost despăgubit pentru secetă, dar acest lucru se va întâmpla acum.

„După ce noi vom aduna toate datele, vom vedea care este dimensiunea pagubelor, care sunt sumele pe care ar trebui să le acordăm și pe o anumită formulă de calcul, cât mai simplistă, să putem să-i despăgubim pentru secetă”, a declarat Adrian Oros, pentru B1 TV.