Airbus va vinde EADS, divizia de producţie radare, senzori şi securizări de frontiere, fodurilor de investiții Kohlberg Kravis Roberts – KKR şi CARLYLE. Tranzacția de va face pentru 1,3 miliarde de euro, iar România va avea drept de veto în această situație, notează jurnaliștii de la secundatv.ro.
Inițiativa lui Tom Enders, CEO Airbus, de a vinde divizia, a fost acceptată de cancelarul german Angela Merkel. România va avea un rol hotărâtor în cadrul acestei tranzacții ca urmare a contractului care a generat imensa fraudă EADS în care au fost evazionate sute de milioane de euro din banul public.
În aceste condiții, sursa citată atrage atenția asupra discuțiilor purtate recent la Berlin de premierul Dacian Cioloș și cancelarul german Angela Merkel. Fără a da multe detalii în legătură cu cazul EADS, Cioloș a declarat la momentul respectiv că în cadrul întrevederii cu Merkel s-a vorbit despre securitatea frontierelor externe ale UE. De partea sa, cancelarul german a reafirmat sprijinul Berlinului pentru întărirea capacităţilor Frontex.
”Dar, oare, Merkel şi Cioloş au vorbit şi despre necesitatea ca România să NU se opună vânzării “Diviziei EADS”? Iar dacă Cioloş a spus OK, Merkel ce ne-a oferit la schimb?”, se întreabă jurnaliștii de la secundatv.ro.
Discuțiile privind vânzarea EADS au fost demarate în vara anului trecut. Tom Enders a refuzat oferta germanilor de la Rheinmetall Grupul Düsseldorf, companie care se bucura de sprijinul Angelei Merkel, și a purtat negocieri cu fondurile de investiţii americane KKR şi CARLYLE, a căror ofertă o depășea cu 300 de milioane de euro pe cea a nemţilor de la Rheinmetall.
În aceste condiții, cancelarul german i-a cerut CEO-ului Airbus garanții că va păstra locurile de muncă şi producția de radare şi senzori.
Astfel, încă nu s-a ajuns la un acord între conducerea Airbus și investitorii financiari KKR şi CARLYLE.
În același timp, grupul Airbus a pus Carlyle și KKR pe lista scurtă de dispozitive electronice pentru apărare, după ce cele două grupuri americane au făcut oferte semnificativ mai mari decât celelalte firme competitoare. (Detalii AICI)