Agenția Standard & Poor’s, avertisment după votul pro-Brexit: Riscurile de încetinire a creșterii economice în Europa Centrală și de Est au început să se amplifice

Agenția Standard & Poor's, avertisment după votul pro-Brexit: Riscurile de încetinire a creșterii economice în Europa Centrală și de Est au început să se amplifice
Foto: luxembourgforfinance.com

Agenția de evaluare financiară Standard & Poor's apreciză că riscul încetinirii ritmului de creștere economică în Europa Centrală și de Est (ECE) a început să se amplifice în urma votului pro-Brexit al cetățenilor britanici, informează Reuters.

"În condițiile în care electoratul britanic a decis să iasă din UE la referendumul consultativ din 23 iunie, S&P Global Ratings crede că riscurile de încetinire a creșterii economice au început să se amplifice în regiunea CEE. Mai important, Brexit-ul ar putea exacerba incertitudinea politică din CEE pe mai multe fronturi", se arată într-un raport al agenției de evaluare.

În acest moment, agenția are perspective negative pentru trei din cele 17 ratinguri atribuite statelor din ECE, Polonia, Croația și Muntenegru.

Pentru restul de 14 ratinguri suverane, inclusiv pentru ratingul României, există perspective stabile. Țara noastră are un rating de ''BBB minus'' cu perspectivă stabilă de la Standard & Poor's.

"Țările din grupul Vișegrad (Polonia, Cehia, Ungaria și Slovacia) dar și țări din Europa de Sud-Est precum Bulgaria, Croația și România ar putea să fie îngrijorate de posibilitatea creșterii dominației țărilor din zona euro, în special a Franței și Germaniei, ceea ce ar complica și mai mult procesul de elaborare a politicilor în interiorul UE", se mai arată în raportul S&P.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:00 - Ministrul Veștea (PNL), întrebat dacă se menține coaliția cu PSD și după alegeri: „Eu sunt născut în aceeași zi cu Nostradamus și nu sunt în măsură să vă dau o astfel de soluție. Românii decid” (VIDEO)
22:30 - Arafat, despre ploile torențiale: Consecințele de până acum nu sunt grave / Deja în județul Galați avem 3.500 de persoane evacuate. Vreo 260 au refuzat evacuarea și fac asta pe propria răspundere (VIDEO)
22:07 - Ministrul Mircea Fechet: Debitul Dunării nu are o creștere care să ne surprindă / Galațiul rămâne sub cod roșu / Am mers mai bine de 1000 de km să mă asigur că autoritățile sunt pregătite (VIDEO)
21:45 - Cum răspunde ANM criticilor că a exagerat cu avertismentele privind furtuna. Georgescu: S-a ținut cont de toate fenomenele meteo. Maximele termice vor în unele zone cu 15 grade mai scăzute (VIDEO)
21:08 - George Simion spune că Becali ar putea fi printre candidaţii AUR: Îl iau pentru că aduce voturi. A învăţat unele lucruri. Nu merge degeaba la mănăstiri, la biserici
20:45 - Probleme în traficul din București din cauza furtunii: Mijloace de transport, blocate la Podul Grozăveşti (VIDEO)
20:18 - Extrema dreaptă a câștigat alegerile parlamentare din Austria, arată primele estimări. Cancelarul Karl Nehammer și-a recunoscut înfrângerea
19:44 - Ion Iliescu: „Am un zâmbet de Dacie, un zâmbet industrial, cu patru viteze” / Secretul longevității sale și mesajul lui pentru români în prag de alegeri
19:32 - PSD organizează consultări cu sindicatele și patronatele pe tema programului de guvernare
19:06 - Trei cutremure, duminică, în România. Ultimul s-a produs în Brăila. Ce magnitudini au avut