Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale: 44 de proiecte de investiţii în infrastructura de irigaţii, finalizate prin PNDR 2020. Valoarea proiectelor depășește 12 milioane de euro
Prin Programul Național de Dezvoltare Rurală 2014-2020 au fost finalizate până în prezent 44 de proiecte de investiţii în infrastructura de irigaţii, cu o valoare de peste 12 milioane de euro, informează Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR), citată de Agerpres. Prin acest program se oferă 100% sprijin public nerambursabil din totalul cheltuielilor eligibile.
Potrivit sursei citate, în perioada de programare financiară 2014 – 2020, sectorul irigațiilor este finanțat prin submăsura 4.3 „Investiţii pentru dezvoltarea, modernizarea sau adaptarea infrastructurii agricole şi silvice”.
Suma de 200 milioane de euro a fost alocată acestui sector pentru sesiunea din 2019. Sprijinul public nu va depăși 1.000.000 euro/proiect pentru sistemele de irigaţii aferente staţiilor de punere sub presiune (SPP).
Deocamdată au fost depuse prin submăsura 4.3 au fost 294 cereri de finanţare în valoare de peste 294 milioane de euro.
„Dintre acestea au fost încheiate 237 contracte de finanţare în valoare de 196 milioane de euro. Valoarea plăţilor efectuate este de peste 89 milioane de euro, până în prezent. De asemenea, au fost finalizate 44 de proiecte, cu o valoare de peste 12 milioane de euro”, au explicat reprezentanţii AFIR.
„Încă de la început, când am lansat ghidul în consultare publică, am pus accent pe solicitările şi propunerile potenţialilor noştri beneficiari. Am avut numeroase întâlniri cu OUAI-urile din teritoriu care ne-au oferit ocazia de a identifica problemele întâmpinate în implementarea proiectelor pe care le finanţăm şi care ne ajută să îmbunătăţim cadrul procedural. În urma discuţiilor purtate am identificat soluţii concrete pentru finalizarea acestor proiecte esenţiale pentru agricultura românească în termenele stabilite de contractele de finanţare, pentru a preîntâmpina eventualele blocaje sau prelungiri ale acestora, care ar implica şi penalizări. Stimularea investiţiilor în sistemele de irigaţii este indispensabilă pentru creşterea competitivităţii economiei agrare româneşti, pentru dezvoltarea producţiei, dar şi a calităţii produselor agricole. Suntem deschişi la toate propunerile şi observaţiile primite din partea beneficiarilor, a consultanţilor şi a colegilor din teritoriu, iar toate eforturile noastre sunt direcţionate către îmbunătăţirea gestionării şi implementării Programului”, a explicat Adrian Chesnoiu, directorul general al AFIR.
În perioada 6 februarie 2019 – 31 august 2019 se desfășoară sesiunea de primire a cererilor de finanţare pentru irigaţii.
„În această sesiune acordăm finanţare de până la 1.000.000 euro pentru fiecare proiect de investiţii în sistemele de irigaţii. Fondurile sunt 100% nerambursabile şi se acordă pentru modernizarea infrastructurii secundare de irigaţii, a clădirilor aferente staţiilor de pompare de punere sub presiune, precum şi pentru racordarea acestora la utilităţi, inclusiv construcţia şi modernizarea bazinelor de colectare şi stocarea apei de irigat. Ca element de noutate, precizez faptul că echipamentele de irigat pot fi achiziţionate în limita a 30% din valoarea eligibilă a proiectului – modalitatea de calcul este detaliată în Ghidul Solicitantului, disponibil pe site-ul Agenţiei”, a mai precizat Adrian Chesnoiu.
Potrivit datelor oficiale, anual, în perioada 1980 – 2011, România a înregistrat pierderi medii legate de vreme în valoare de 8,45 de miliarde de dolari. Este vorba de o sumă echivalentă cu 0,26 procente din PIB. 34% din aceste pierderi au fost legate de secetă.